Prava hrana je skuplja od obrađene, ali sardina je izuzetak. Konzervirane sardine su jedne od retkih super-zdravih namirnica koje spadaju u "brzu hranu".

Evo razloga zašto je treba češće konzumirati:

1. Neprikosnoven izvor Omega-3

Jedna konzerva sardine sadrži više od polovine dnevne preporučene doze Omega-3 koji je neophodan za održavanje nivoa dobrog holesterola, zdravlje srca, mozga i hormonski balans.

Pročitajte i Ovo su najzdravije vrste ribe

2. Izvor selena

Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlezde.

3. Kalcijum

Sardine (čak i konzervirane) su odlične jer su jedna od retkih životinjskih namirnica kojima obitava kalcijum, neophodan za kosti i kožu. Jedno pakovanje sardina ima 1/3 dnevne doze.

4. Pojačan unos vitamina D

Ogromna većina nas ima deficijent vitamina D. Sardine su prebogate ovim vitaminom koji obično manjka u zimskom periodu.

Pročitajte i Domaća sardina sa povrćem

5. Visok nivo proteina

Sardine su odličan izbor proteina, smatraju se veoma "efikasnom hranom" jer sadrže veoma visoku količinu vitamina, proteina i Omega-3 za količinu kalorija koje sadrže.

6. Nizak nivo žive i ostalih metala

Kontaminacija težeg metala je razumljiva briga za konzumiranje ribe. Međutim, sardine se hrane planktonima i nalaze se na dnu prehrambenog lanca okeana. To znači da sadrže mnogo manje žive i drugih teških metala od većih riba.

7. Prijatelj budžeta

Sardine se ubrajaju u najjeftinije proizvode koje možete naći na pultovima marketa

Ovo su razlozi zbog kojih treba, ako do sada niste, da zavolite ovu sitnu ribu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/