Prava hrana je skuplja od obrađene, ali sardina je izuzetak. Konzervirane sardine su jedne od retkih super-zdravih namirnica koje spadaju u "brzu hranu".
Evo razloga zašto je treba češće konzumirati:
1. Neprikosnoven izvor Omega-3
Jedna konzerva sardine sadrži više od polovine dnevne preporučene doze Omega-3 koji je neophodan za održavanje nivoa dobrog holesterola, zdravlje srca, mozga i hormonski balans.
Pročitajte i Ovo su najzdravije vrste ribe
2. Izvor selena
Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlezde.
3. Kalcijum
Sardine (čak i konzervirane) su odlične jer su jedna od retkih životinjskih namirnica kojima obitava kalcijum, neophodan za kosti i kožu. Jedno pakovanje sardina ima 1/3 dnevne doze.
4. Pojačan unos vitamina D
Ogromna većina nas ima deficijent vitamina D. Sardine su prebogate ovim vitaminom koji obično manjka u zimskom periodu.
Pročitajte i Domaća sardina sa povrćem
5. Visok nivo proteina
Sardine su odličan izbor proteina, smatraju se veoma "efikasnom hranom" jer sadrže veoma visoku količinu vitamina, proteina i Omega-3 za količinu kalorija koje sadrže.
6. Nizak nivo žive i ostalih metala
Kontaminacija težeg metala je razumljiva briga za konzumiranje ribe. Međutim, sardine se hrane planktonima i nalaze se na dnu prehrambenog lanca okeana. To znači da sadrže mnogo manje žive i drugih teških metala od većih riba.
7. Prijatelj budžeta
Sardine se ubrajaju u najjeftinije proizvode koje možete naći na pultovima marketa
Ovo su razlozi zbog kojih treba, ako do sada niste, da zavolite ovu sitnu ribu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem