Sledeći put kada osetite bolno peckanje u grlu i kada vas toliko zaboli da ne možete da progutate čvrstu hranu, pre nego što zgrabite sirup za kašalj pojedite malo crne čokolade.

Alin Mauris, profesor i vođa odeljenja za kardiovaskularne i respiratorne studije, Univerziteta u Hulu, došla je do zaključka da čokolada bolje deluje na kašalj i bol u grlu od većine lekova.

Pročitajte i Jeftino i brzo: Recept za najkremastiju toplu čokoladu

Ranije studije su pokazale da pacijenti koji su pili lekove sa ekstraktom kakaa su se za oko 2 dana brže oporavili od onih koji su pili uobičajene sirupe protiv kašlja.

Druga studija sprovedena na Imperijal Koledžu u Londonu je pokazala da kakao sadrži alkaloid koji ima bolji efekat od kodeina, analgetika koji se najčešće koristi u lekovima za grlo.

Za sve to postoji logično objašnjenje, čokolada ima lepljiviju strukturu od uobičajenih lekova za kašalj, pa stvara bolji zaštitni sloj na zidovima grla i zaustavlje nervne završetke koji aktiviraju kašalj.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: aura.ba