Mleko od konoplje je bogato proteinima, pogodno je za sportiste, ljude s alergijama, netolerantne na laktozu, vegetarijance i za one koji jednostavno žele da uključe konoplju u svoj zdravi način ishrane. Za razliku od kravljeg mleka, alergijske reakcije na mleko od konoplje su vrlo retke.

Pogledajte i Lekovita konoplja - jača imunitet, smanjuje holesterol, leči infekcije

Mleko od konoplje je odličan izvor omega-3-6-9 masnih kiselina, vitamina A, B, E i folne kiseline. Omega-3 masne kiseline su vrlo važne jer  štite srce i krvne sudove, i regulišu holesterol. U mleku se može naći i lecitin koji značajno utiče na jetru i mozak. Takođe je bogato kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, gvožđem i netopivim vlaknima.

Kako mleko od konoplje deluje na naše zdravlje:

- Lako je probavljivo

- Deluje protivupalno i poboljšava cirkulaciju krvi

- Čuva kosti i zube

- Štiti srce i krvne sudove

- Daje energiju i izdržljivost

- Održava normalnu funkciju mišića

- Sadrži esencijalne masne kiseline u ravnoteži koja je idealna za ljude

Pogledajte i Sve što treba da znate o konopljinom ulju

Recept

Biljno mleko se može napraviti od različitih žitarica i orašastih plodova. Tu su bademovo mleko, ovseno mleko, sojino, kokosovo i slično.  Mleko od konoplje ima kremastu teksturu i specifičan, orašast ukus. Gusto je, pogodno za kafu i vrlo korisno u kuvanju.

Sastojci:

1 šoljica semenki konoplje

3 šoljice vode

2-3 kašičice meda (ili drugog sladila)

vanila i cimet (po želji)

Pogledajte i Kokosovo, sojino, pirinčano, bademovo mleko - za i protiv

Priprema:

Semenke konoplje, vodu i med stavite u blender i mutite dok se sve ne sedini. Dobijeno mleko procedite kroz gazu. Mleko ponovo stavite u blender, dodajte po želji vanilu i cimet i mutite nekoliko sekundi. Mleko sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru do 3 dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Kiwi.hr