Mleko od konoplje je bogato proteinima, pogodno je za sportiste, ljude s alergijama, netolerantne na laktozu, vegetarijance i za one koji jednostavno žele da uključe konoplju u svoj zdravi način ishrane. Za razliku od kravljeg mleka, alergijske reakcije na mleko od konoplje su vrlo retke.
Pogledajte i Lekovita konoplja - jača imunitet, smanjuje holesterol, leči infekcije
Mleko od konoplje je odličan izvor omega-3-6-9 masnih kiselina, vitamina A, B, E i folne kiseline. Omega-3 masne kiseline su vrlo važne jer štite srce i krvne sudove, i regulišu holesterol. U mleku se može naći i lecitin koji značajno utiče na jetru i mozak. Takođe je bogato kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, gvožđem i netopivim vlaknima.
Kako mleko od konoplje deluje na naše zdravlje:
- Lako je probavljivo
- Deluje protivupalno i poboljšava cirkulaciju krvi
- Čuva kosti i zube
- Štiti srce i krvne sudove
- Daje energiju i izdržljivost
- Održava normalnu funkciju mišića
- Sadrži esencijalne masne kiseline u ravnoteži koja je idealna za ljude
Pogledajte i Sve što treba da znate o konopljinom ulju
Recept
Biljno mleko se može napraviti od različitih žitarica i orašastih plodova. Tu su bademovo mleko, ovseno mleko, sojino, kokosovo i slično. Mleko od konoplje ima kremastu teksturu i specifičan, orašast ukus. Gusto je, pogodno za kafu i vrlo korisno u kuvanju.
Sastojci:
1 šoljica semenki konoplje
3 šoljice vode
2-3 kašičice meda (ili drugog sladila)
vanila i cimet (po želji)
Pogledajte i Kokosovo, sojino, pirinčano, bademovo mleko - za i protiv
Priprema:
Semenke konoplje, vodu i med stavite u blender i mutite dok se sve ne sedini. Dobijeno mleko procedite kroz gazu. Mleko ponovo stavite u blender, dodajte po želji vanilu i cimet i mutite nekoliko sekundi. Mleko sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru do 3 dana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Kiwi.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus