Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaća i zdrava: Detoks čorba (RECEPT)

Detoks čorba je pravi izbor za vas ukoliko tražete nešto zdravo, ukusno, jednostavno za spremanje i novo.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Biće vam potrebno:

1 glavica crvenog luka (može i običan)

2 čena belog luka

2  šargarepe srednje veličine

1 cvet brokolija, srednje veličine

sok od paradajza (može domaći iz flaše)

100 g kinoe

začini, so po ukusu, kurkuma, crni biber…

Povrće opetite, iseckajte po vašoj meri, neko voli kockice, neko kolutove, to je stvar izbora.

Pogledajte i Neobična i kremasta: Pita u ćebencetu (RECEPT)

Priprema:

Sipajte u šerpu jednu veću šolju vrele vode i dodajte kinou. Kuvajte 10 minuta pošto provri a onda dodajte povrće začine i sok od paradajiza. Čorbu kuvajte još pet  minuta i gotovo. Kinou nemojte kuvati više od 15 do 20 minuta jer biste mogli dobiti kašu. Povrće samo kratko termički obradite da bi zadržalo svojstva koja su vam potrebna. Dakle za samo 25 minuta koliko je potrebno da pripremite povrće i ukuvate čorbu, imate  ručak na stolu. Uz neki dobar hleb i namaz ajvar, humus ako postite ili neke od mlečnih proizvoda imaćete divan i ukusan obrok.

Šta je kinoa?

Kinou možete kupiti u zdravoj hrani, povoljna je. Njena zrnca podsećaju na zrna pšenice ali mnogo sitnija. Neutralnog je ukusa i tu je da čorbi da gustinu i obogati je nutritivno. Ovo je super zdrava namirnica koja sadrdži:

- Mononezasićene masti dobre za zdravlje srca kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline.

- Antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonoidi.

- Esencijalne minerale među kojima su mangan, magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.

- Vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E.

- Upijajuća i neupijajuća vlakna.

Veoma je dobra za prevenciju dijabetesa, holesterola, drži krvni pritisak u normali i dobra je u dijetama.

Pogledajte i 6 blagodeti kurkume

A kurkuma?

Kurkuma je začin, praškast i tamnonaranžaste boje, takodje veoma povoljan u prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko volite biber, dobra vest za vas je da kurkurmu obavezno začinite biberom jer samo u tom slučaju ona ima dole navedena korisna svojstva.

Kurkuma se koristi za:

- jačanje probave

- obnavljanje crevne flore

- smanjenje nadutosti

- čišćenje jetre i žučnog mehura

- normalizaciju menstruacije

- smanjenje upala kod artritisa

- čišćenje krvi

- stimuliranje rada metabolizma

- kožne probleme

- tegobe disajnih puteva

- protiv gljivica i bakterija

- protiv crevnih parazita

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: dusicamicic.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti