U lekovite svrhe, jorgovan se priprema kao čaj, koristeći njegove cvetove, koren ili seme. Smatra se da ima veoma moćno lekovito dejstvo, pa se čak koristi u lečenju ozbiljnih bolesti kao što je malarija.
Ova biljka se pokazala efikasna kod uklanjanja simptoma upalnih procesa, visoke temperature i groznice, a takođe je njegova delotvornost proverena i kod problema probave.
Ova biljke, kako tvrde fitoterapeuti, uspešno leči reumu, čisti jetru i krv. Pozitivno dejstvo čaja od cveta jorgovana pokazalo se i ublažavanju simptoma depresije i neurotskih problema.
Ulje od cvetova, takođe je naširoko poznatao kod reumatskih tegoba. Cvetovi jorgovana mogu se jesti sirovi, izvrstan su dodatak prolećnim salatama.
Pogledajte koji su nam to čajevi došli sa istoka.
Jedan od načina pripreme čaja od jorgovana:
Usitnite koru od jorgovana ili ploda i dodajte jednu supenu kašiku u 2dl vode, pustiti da proključa i neka odstoji jedan sat.
U zavisnosti od vrste oboljenja piti od jedne do 3 šolja dnevno.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus