U lekovite svrhe, jorgovan se priprema kao čaj, koristeći njegove cvetove, koren ili seme. Smatra se da ima veoma moćno lekovito dejstvo, pa se čak koristi u lečenju ozbiljnih bolesti kao što je malarija.
Ova biljka se pokazala efikasna kod uklanjanja simptoma upalnih procesa, visoke temperature i groznice, a takođe je njegova delotvornost proverena i kod problema probave.
Ova biljke, kako tvrde fitoterapeuti, uspešno leči reumu, čisti jetru i krv. Pozitivno dejstvo čaja od cveta jorgovana pokazalo se i ublažavanju simptoma depresije i neurotskih problema.
Ulje od cvetova, takođe je naširoko poznatao kod reumatskih tegoba. Cvetovi jorgovana mogu se jesti sirovi, izvrstan su dodatak prolećnim salatama.
Pogledajte koji su nam to čajevi došli sa istoka.
Jedan od načina pripreme čaja od jorgovana:
Usitnite koru od jorgovana ili ploda i dodajte jednu supenu kašiku u 2dl vode, pustiti da proključa i neka odstoji jedan sat.
U zavisnosti od vrste oboljenja piti od jedne do 3 šolja dnevno.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi