Od maja, pa čak do kraja avgusta na pijaci možete pronaći povrće koje u jeku sezone košta manje od 40 dinara po kilogramu, a pravi je kulinarski biser, posebno kada vodite računa o ishrani, a pride i moćan izvor nutrijenata.

Ako već niste shvatili o kom je povrću reč, to su - tikvice! Jedinstveno povrće koje je zastupljeno u gotovo svim kuhinjama sveta, a sa porašću svesti o tome šta jedemo i popularizacijom zdrave ishrane, one su još više dobile na ceni. U francuskoj i italijanskoj kuhinji spremaju se i cvetovi tikvice, najčešće pohovani, a gurmani tvrde da su još ukusniji od samog ploda.

Ovo povrće dolazi nam iz Meksika, a prisutno je u ishrani ljudskog roda više od 10.000 godina, no hajde da vidimo šta to može da nam ponudi kada je u pitanju nutritivna vrednost.

Tikvice u sebi sadrže minerale poput mangana, magnezijuma, fosfora, bakra, gvožđa, cinka i kalcijuma.

Pročitajte i: 5 najboljih recepata za jela sa tikvicama

Takođe, odličan su izvor vitamina C, a tu su i vitamini B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K, beta karoten, dijetetska vlakna...

Kako izabrati najbolje tikvice?

Prilikom kupovine tikvica, imajte na umu da su najbolje one koje su su dugačke do 15 santimetara, a po pravilu najbolji ukus imaju one manje veličine. Birajte plodove koji su teški i blistavi, i ne pokazuju znakove smežuranosti.

Tikvice u frižideru mogu da stoje do sedam dana, a možete ih čuvati i u zamrzivaču. Pre zamrzavanja savetuje se da se iseku na kriške i blanširaju dva minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: espreso.rs