Izjava da što je starije vino, to je bolje – je mit. Često je najbolji rok trajanja vina u flaši dve godine za belo i četiri do pet godina za crveno. A šta se dešava kada flašu otvorimo?

Ponekad planiramo da popijemo vino, a ostane pola flaše. Šta se događa sa ostatkom? Da li će biti sigurno i otvoreno i koliko će se zadržati njegov kvalitet?

Kada otvorimo flašu, vino počinje da apsorbuje kiseonik, a njegov ukus i aromatična svojstva postepeno isparavaju. Inače, to se ne dešava odmah. Na primer, pola sata je čak korisno. Nakon što se otvori flaša vina, ono počinje “komunikaciju” sa vazduhom koji otkriva sve njegove kvalitete.

Ali nakon nekoliko sati, otvoreno vino će početi da gubi svoje kvalitete. Čak i ako je u frižideru, penušavo vino se može koristiti samo dan nakon otvaranja, suvo belo vino dva dana, a crveno do pet dana. Postoje posebne vrste crvenih vina koja mogu biti otvorena do dve nedelje, a da ne izgube svojstva.

Da biste spasili vino, dovoljno je da ga samo zatvorite. Najbolje je koristiti specijalne vakuumske zatvarače. Takođe, izbegavajte skladištenje vina na suncu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Cdm.me