Etno restorani i kafanice na Kopaoniku koji služe specijalitete tradicionalne kuhinje mame pažnju turista koji jedva čekaju da isprobaju kopaoničku hranu. Evo koji domaći proizvodi i jela oduševljavaju sve posetioce ove planine.
Pršuta
Prava domaćinska trpeza podrazumeva i kvalitetne suhomesne proizvode, a jedan od njih je sigurno pršuta. Ovaj trajni suhomesnati proizvod dobija se soljenjem, tlačenjem i sušenjem najčešće svinjskog, a ređe goveđeg i ovčjeg buta.
Ovaj specijalitet se tradicionalno priprema u Portugalu gde nosi naziv presunto, Španiji gde je poznat kao jamon, i u Italiji gde će vam ga poslužiti ukoliko od konobara tražite prosciutto. Osim ovih zemalja, pršuta je specijalitet Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, i naravno Srbije i srpskih planina kao što je Kopaonik.
Smatra se da je ovaj, kao i drugi suhomesnati proizvodi koji se proizvodi u domaćoj radinosti, mnogo zdraviji a i ukusniji od kupovnog.
Proja
Specijalitet naših baka koji se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, sa dodatkom jogurta, kiselog mleka ili pavlake je jedan od obaveznih segmenata domaćinske trpeze, i teško da se bilo kakvo predjelo može zamisliti bez njega.
Uz proju najbolje ide domaći sir, kajmak, ali i suhomesnati proizvodi pa ona čini idealan spoj sa kopaoničkom pršutom, a možete je jesti i uz domaće čvarke. Uoliko se odličite za zlatne projice u kombinaciji sa ostalim domaćim proizvodima, vrlo lako se može desiti da i ne osetite potrebu za glavnim jelom.
Domaći ajvar
Nakon uzbudljivog, ali i napornog skijanja, ništa vam neće bolje “leći” nego vruća proja ili pogača i domaći ajvar. Kopaonički ajvar proizveden je od domaćih sorti crvenih paprika, pečenih u domaćem ambijentu, a naravno po receptu predaka.
Najprirodnije voće
Kupovina voća u marketima dovela je do toga da, usled modifikacije koju ono prolazi, zaboravimo na njegov pravi ukus. Posetu Kopaoniku iskoristite da osetite pravi ukus slasnih voćki. Posebna preporuka ukoliko na ovu planinu dolazite tokom leta.
Borovnice i šumske jagode koje se beru na padinama planine Kopaonik možete jesti u sirovom obliku, ili kroz domaće sokove i džemove. Drenjine koje sazrevaju na obrocima Kopaoničkih šuma su jedni od najzdravijih plodova prirode, koje poseduju mnoga lekovita svojstva. Na ovoj srpskoj planini možete probati i proizvode od svežih jagoda, malina i višnje.
Šardeni
Jagnjeći specijalitet – šardene, je nešto što ne bi smeli da propustite prilikom posete Kopaoniku. U pripremi ovog jela koriste se crna i bela džigerica, srce, škembe i maramica, a sve to se zaliva uljem i začinima, a potom se lagano dinsta 3 sata. Preporučujemo da ovo ukusno jelo zalijete vinom od starih sorti grožđa.
Rebarca na kajmaku
Ništa neće upotpuniti vaš boravak na planini kao slasna rebarca na kajmaku, koja su istovremeno hrskava i sočna. U kombinaciji sa pekarskim krompirom, i salatom sa svežim povrćem, ovo jelo predstavlja raj za sve gurmane.
Ukoliko ste ogladneli samo čitajući ovaj tekst jasno vam je gde bi trebalo da provedete sledeći vikend, a ako ste u mogućnosti i celu nedelju zašto da ne? Uživajte u prelepoj prirodi Kopaonika, a nakon dugih šetnji i sportskih aktivnosti se nagradite ukusnim obrokom.
Izvor: kopaonik.travel
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom