Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je FITINSKA KISELINA zaista štetna po naše zdravlje?

Žitarice, orašasti plodovi, mahunarke nalaze se u osnovi svake kuhinje. One su oduvek bile deo svakodnevnih obraoka mnogih od nas. Ipak, u poslednje vreme vodi se polemika oko jednog sastojka, fitinske kiseline. Evo šta je ona zapravo ...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pasulj je biljka koja dolazi na loš glas, a ukoliko ga deca, ali i odrasli, ne povezuju sa gasovima, onda nadridoktori/blogeri nastoje da urlaju o njihovom sastavu...

Tačnije, fitinske kiseline, inače, supstancu koju možemo pronaći u zrnastim biljkama, orasima i mahunarkama, koje veoma često nazivamo i „antinutrijentima“.

Prirodno, reč – antinutrijent, zvuči prilično zastrašujuće, ali to zapravo može zavarati čoveka. Predstavljamo vam pravu istinu koja se krije iza ove kiseline i to da zapravo, ne postoje nikakvi razlozi da budete zabrinuti.

Šta je to fitinska kiselina?

Fitinska kiselina je sastojak koji možemo pronaći u svim jestivim žitaricama, oršastim biljkama i mahunarkama i služi kao glavna stavka za skladištenje fosforata. Ova komponenta vezuje pozitivno naelektrisane metale, što znači da privlači pravu vrstu minerala, krucijalnih za našu prehranu, kao što su magnezijum, gvožđe, cink, asporbujući ih u naš digestivni trakt.

U suštini, ukoliko žvaćete svoju hranu i u njoj postoji određena količina metala koji zajedno sa ovom kiselinom plutaju okolo, onda će oni stupiti u međusobnu interakciju. Kada se ovo dogodi, u bilo kom slučaju, fitinska kiselina će prikupiti sve nama dragocene materijale nalik magnetu, postajući potom otpadni deo, koji ćete uvek pre izbaciti, nego što ćete ga apsorbovati.

Iz ovog razloga, određeni „stručnjaci“ smatraju se doslednim kako bi upozoravali ljude i navodili ih da izbegavaju prehranu namirnicama kao što su pasulj, orasi, mahunarke i žitarice, inače prepunim fitinske kiseline. Jedan od njihovih najčešćih argumenata jeste to što se ovaj sastojak sjedinjuje sa mineralima koji su vitalni za ljudsko zdravlje, „otimajući“ ih preko noći i čineći naše kosti krhkim, a creva zgrčenim.

Da li je fitinska kiselina zdrava za naše zdravlja?

Da budemo pošteni prema onoj drugoj strani koja joj se protivi, neke studije indiciraju da su kulture sa dijetama bogatim fitilnim kiselinama, u blagom deficitu sa gvožđem i cinkom. Međutim, ne postoji ni jedan dokaz koji navodi na pomisao da regularno konzumiranje, ovih itekako zdravih namirnica – oraha, pasulja i različitih žitarica, može rezultirati smanjenjem količine minerala, posebno kod potpuno zdravih ljudi.

Sa druge strane, postoji obilje prednosti fitinske kiseline koje ova grupa ljudi uopšte ne spominje. Za početak, kao dodatak vezivanju gvožđa i cinka, fitinska kiselina takođe upija i ne toliko dobre teške metale, nalik kadimiumu i olovu, potpomažući našim telima da ih se potpuno otarase. Ovo je posebno korisna karakteristika ukoliko ste pušač, pošto cigarete koriste toksične teške metale.

Dodatno, fitinska kiselina predstavlja jak antioksidant, a postoje određena istraživanja koja sugerišu da ona može pomoći prilikom zaštite organizma od kancera, kardiovaskularnih bolesti i kamena u bubregu, vezujući se za kalcijum i smanjujući njegove količine. Fitinska kiselina čak, može predstavljati glavni razlog tome što su ove porodice biljaka vezane za smanjenje rizika od raka debelog creva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: muskimagazin.rs

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti