Ne prođe dan da ne pojedete nešto slatko? To može biti uredu ukoliko unosite šećer u „granicama normale“. Ukoliko vam se pak svakodnevno događa da ne možete da se zaustavite kada krenete da jedete slatkiše, znači da ste postali zavisnik!

Biti zavisnik od slatkiša može biti opasno ne samo po vaš fizički izgled, nego i po vašu psihu i zdravlje. Onog trenutka kada počnete da preterujete sa slatkišima, vaše telo će početi da vam šalje signale, koje nikako ne smete zanemariti, već morate da „povučete ručnu“ kako ne biste sebe uništili.

Osećate čestu potrebu za slatkim

Što više šećera jedete vaše telo će ga tražiti još više. Osećaćete se kao narkoman! Poenta je u tome da unošenjem velike količine šećera utičete na nivo hormona u organizmu, te čim vaše telo potroši uneti šećer, biće vam grozno i moraćete da jedete još slatkiša da biste se osećali dobro.

Osećate se tromo

Imate neviđene oscilacije u raspoloženju? To može da bude od prevelike količine slatkiša jer s dozom šećera utičete na insulin, odnosno nivo šećera u krvi, a opšte je poznato da je nivo telesne energije u najboljem balansu upravo onda kada je i nivo šećera u krvi jednolična. Zato vaša energija nakon slatkog može da skoči visoko, ali vrlo brzo ona će početi da pada sve dok vas bukvalno ne zakuca za kauč, piše index.hr.

Koža nikako da dođe k sebi

Vaša koža će vam takođe reći ako jedete previše slatkiša. Lišajevi, suva i osetljiva koža stvarno mogu biti znak da jedete previše slatkog!

Znak u vašim ustima

Iako ne moraju da budu usko povezani, jako često su upravo šećeri krivi za zubne karijese s obzirom da bakterije koje ostaju na zubima počinju da stvaraju kiselinu od koje nastaje karijes.

Misli su vam kao u magli

Zamagljene misli i pad koncentracije klasična su nuspojava pada nivoa šećera u krvi koje mnogi „leče“ novom dozom. Ali, setite se početka priče i začaranog kruga – što više slatkog jedete, više utičete na neravnotežu šećera u krvi i brže vam pada šećer dovodeći vas do ovakvog „maglovitog“ stanja. Sve samo zato što vaš organizam traži svoju dozu na koju ste ga navikli.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Alo.rs