Naučnici tvrde da konzumiranje soka od crnih ribizli značajno poboljšava zdravlje našeg mozga i omogućava mu da se bori protiv raznih bolesti.
Sok od ovih malih crnih bobica stimuliše funkcije mozga, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Functional Foods čiji su autori istraživači sa novozelandskog Instituta za istraživanje biljaka i hrane i njihove kolege sa britanskog Univerziteta u Nortumbriji.
Glavni razlog je antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću.
Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su tokom tri nedelje pratili 36 osoba starosti između 18 i 35 godina čiji je zadatak bio da jednom nedeljno popiju čašu (140 ml) soka od crnih ribizli pre nego što se podvrgnu seriji testova.
Stručnjaci su bili prilično iznenađeni rezultatima. Naime, konzumiranje ovog soka imalo je jako pozitivne efekte na kognitivne sposobnosti učesnika, i to samo sat nakon apsorpcije, a analize krvi su pokazale povećanje koncentracije monoaminskih oksidaza.
Poznato je da ovi neurotransmiteri (noradrenalin, dopamin, serotonin) utiču ne samo na regulaciju raspoloženja već i na razvoj pojedinih neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona.
Naučnici objašnjavaju ovaj fenomen uticajem antocijana koji inhibira delovanje pojedinih enzima – monoaminskih oksidaza.
„Verovatno da sve vrste ribizli imaju isti efekat“, navodi Entoni Votson, jedan od autora studije, dodajući da je u toku drugo istraživanje čiji je cilj da se utvrdi trajanje ovog efekta.
Izvor: Stil
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus