Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Požurite: Ovo povrće se seje u julu

Požurite: Ovo povrće se seje u julu

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jul je mesec kasne jesenje setve odnosno sadnje. U julu se takođe neguje, zaliva i prihranjuje svo izniklo povrće. Beru se paradajz, paprika, krastavac, počinje vađenje krompira, ali počinje i setva onog povrća koje za berbu pristiže u jesen.

Kasna boranija

Najkasnije se seje do polovine jula. Obično se seje na mestu ranog kupusa, graška, luka srebrenjaka ili salate. Seje se na rastojanju 40-60 cm između redova, a u redu 4-7 cm zrno od zrna. Veoma je preporučljivo zalivanje neposredno posle setve, radi što bržeg i ujednačenijeg nicanja. Navodnjavanje nakon nicanja treba nastaviti svakih desetak dana, pišu Novosti.

Rotkvice i rotkve

Rotkvica se odlično uklapa kao pretkultura i kao naknadni usev zbog kratke vegetacije koja traje svega 40-60 dana. Najbolje uspeva na lakim, baštenskim zemljištima, pH reakcije 5,2-6,7. U plodoredu dolazi na drugo mesto i na istu površinu se seje nakon tri godine. Za jesenju proizvodnju seje se krajem jula i u avgustu sukcesivno na svakih 7-10 dana. Razmak setve je 5-10cm u redu i 20-50cm zmeđu redova. Kao i rotkva, i rotkvica se može sejati omaške ali radi dobijanja plodova boljeg kvaliteta, neophodno je proređivanje.

Karfiol

Setva za proizvodnju rasada obavlja se krajem juna, rasad koji pristiže za mesec dana rasađuje se krajem jula na otvorenim parcelama a formiranje glave počinje krajem septembra. Kada glave dostignu prečnik 3-5cm, vade se cele biljke i unose u kanale dubine 20-30cm, nakon čega je potrebno dobro ih zaliti, prenosi Organik.net.

Biljke u ovim kanalima ostaju 30-45 dana, koliko traje period dozrevanja, tokom kojeg hraniva iz listova prelaze u glavu i karfiol dospeva u oktobru, novembru i decembru (sukcesivna setva, sadnja, dozrevanja i pristizanje). Pored kanala, karfiol se može uneti i u objekte zaštićenog prostora sa grejanjem, što omogućava dobijanje glave tokom zime, ali su prinosi manji. Razmak setve i sadnje identičan je kao kod proizvodnje kupusa.

Cvekla

Seje se neposredno posle priprema zemljišta iza strnih žita, graška, boranije, salate ili luka. Seje se na rastojanju 40-50 cm red od reda, ili u trakama na 20-25 cm red od reda, a rastojanje između traka je 50-60 cm. Dubina setve je 2-4 cm.

Kelj

Po svojim biološkim osobinama, a samim tim i po uslovima proizvodnje kelj je sličan ostalim kupusnjačama i zbog relativno dobre otpornosti na visoke i niske temperature može se proizvoditi tokom cele godine. Gaji se na isti način kao i kupus, sa međurednim razmakom 60-70cm i razmakom u redu 40-60cm. Sadi se tokom jula a berba počinje u oktobru, prenosi organicNet.

Krastavac kornišon

Za razvoj kornišona na otvorenom potrebna je srednja dnevna temperatura veća od 15 ºC, dok je optimalna 25-27 ºC. Cvetanje započinje kod temperature 15-17 ºC, a oprašivanje se najbolje obavlja na temperaturama 18-21 °C. Od dana zametanja plodova do berbe treba da prođe od 30 do 40 dana.

Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage kako u zemljištu tako i u vazduhu. Kao glavni usev seje se krajem aprila, a kao postrni tokom jula. Seje se na većim površinama pomoću sejačica, a na manjim ručno u redove ili kućice. U redove se seje na 80-100 cm razmaka red od reda i u redu 20-30 cm biljka od biljke. Kornišoni se seju gušće, a količina semena zavisi od gustoće setve i iznosi 2-4 kg/ha. Ako se proizvodi rani krastavac, setva se obavlja u toplim plastenicima 30-40 dana pre sadnje na stalno mesto.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: opanak.net

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti