Slavska trpeza predstavlja najveći test svake domaćice. Po običaju je bogata raznovrsnim jelima, koja se postepeno smenjuju na stolu. Od meze, preko predjela, glavnog jela, kolača i torte do poštovanja svih običaja vezanih za slavu.

Slavski kolač domaćica mesi dan uoči slave od čistog pšeničnog brašna. Kolač se zamesi i u testo se doda malo osvećene vodice ili se kolač napravi bez osvećene vodice, pa se nosi u crkvu da se preseče i osvešta. Kolač se posebno ukrašava za slavu i prave se razni ukrasi koji predstavljaju simbole sreće i blagostanja. Recept za slavski kolač možete pronaći OVDE.

Slavsko žito, koljivo ili panaija

Slavsko žito domaćica priprema veče uoči slave. Ima više načina za pripremu, mi vam predlažemo da probate naš recept za žito koji se sastoji iz samlevene kuvane pšenice sa orasima i šećerom. Žito se stavi u plitku činiju, ukrasi se orasima ili šećerom u prahu. Slavsko žito prvo poslužite gostima na tacni sa kašičicama i čašom vode. U našem receptu ćete pronaći i tajni sastojak koji će učiniti žito savršeno ukusnim, a OVDE pročitajte kako se pravi.

Recepti slavskih jela

Običaj je da na stolu stoji samo, slavska sveća, slavski kolač i vino dok se sveća ne upali i kolač ne preseče. Zatim se posluži slavsko žito, a posle toga sva ostala jela koja je domaćica pripremila. Nudimo vam par saveta kako da dekorišete sto za slavu. 

Predjela

Prvo se na trpezu iznosi meze i raznovrsna predjela. Predjela treba da su dekorativna da otvore apetit gostima, a lagana da ih ne zasite pre glavnog jela. Najčešće su to: slane torte, slano pecivo ili slani rolati koji se lepo iseku i jako šareno i lepo izgledaju. Sem toga, možete napraviti pohovane pečurke, kuglice od sirakorpice sa ajvarom... Na sajtu stvarukusa.rs potražite još recepta za predjela.

Supe i čorbe

Posle predjela na trpezu se iznosi domaća pileća ili juneća supa ili neka od mnogobrojnih čorbica. Vodite računa da čorba koju poslužujete bude topla (ako treba malo je podgrejte). Recepte za supe i čorbe pogledajte OVDE.

Glavna jela

Sledeće jelo koje se posluži jeste sarma, ako niste pravili sarmu odmah pređite na glavno jelo. Glavno jelo se sastoji od prasećeg ili jagnjećeg pečenja,  meso lepo isecite i složite na oval. Pečenje možete obogatiti i rolovanom piletinom ili rolatom od mlevenog mesa.

Salate

Uz pečenje nezaobilazne su i salate. Salate koje se uvek nađu na slavskoj trpezi su ruska i mimoza. Uz te salate možete poslužiti i pečene paprike, salata od mladog luka i jogurta, salata sa kukuruzom šećercem... Na sajtu stvarukusa.rs potražite još recepata za zanimljive salate.

Kolači i torte

Posle svakog ukusnog obroka na sto se iznose razni sitni kolačići. Pri izboru recepata vodite računa o sastavu i bojama kolačića radi što lepšeg i boljeg efekta. Probajte neki od naših recepata za sitne kolačiće.

Kao kruna svake gozbe naravno poslužuje se torta. Vodite računa o broju gostiju i o veličini torte koja vam je potrebna. Na našem sajtu nađite tortu koja vam najviše odgovara. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: erecepti.com  / stvarukusa.rs