Umotani u zelene, crvene, žute, plave, zlatne ili srebrne sjajne papiriće, tzv. salonske bombone bile su deo božićne tradicije ukrašavanja jelke mnogih generacija. Kada god se prisetimo tih bombona uvek nam se osmeh pojavi na licu i vrati nas u ona lepša vremena - naše detinjstvo.
Od antike do germanske tradicije
Iako je danas kićenje jelke deo tradicije gotovo svake porodice u našim krajevima, nekada se umesto toga palio badnjak.
Taj običaj potiče još iz praslavenskih vremena, dok je kićenje jelke preuzeto iz tradicije germanskih naroda. Naime, oko 1600. godine običaj kićenja jelke prvi je put zabeležen u nemačkom Porajnju (pokrajini uz reku Rajnu), a odatle se proširio čitavim hrišćanskim svetom. Smatra se da su Germani inspiraciju pronašli u antičkim verovanjima. Zimzeleno drvo u njihovom je svetu simbolizovalo plodnost, a grane su kitili svećama kako bi osigurali dobar urod i odbili zle sile.
Ukrasi koje su tada koristili naši preci drastično su se razlikovali od ovih današnjih. Osim oraha i malih jabuka, na jelci se se uvek mogle naći tzv. salonske bombone. Ovi slatkiši su uveseljavali generacije dece širom naše zemlje.
Ručno rađeni slatkiši
Umotani u šarene papire mamili su s jelke, ali nisu se smeli jesti bilo kada. Zamišljeni samo kao posebna poslastica nakon što se raskiti bor, deci su bili strogo zabranjeni tokom praznika.
Međutim, naše se bake i deke sećaju kako su krišom uzimali bombone s jelke, pa u prazne papiriće umotavali zrnca kukuruza, kamenčiće ili grančice kako bi odrasli mislili da su slatkiši i dalje netaknuti.
Pre nekoliko vekova izrađivale su ih seoske žene. Kako čokolada ili bilo koji drugi slatkiš tada nije bio često dostupan, decu su barem tokom praznika pokušavali da obraduju slatkim poklonima. Žene bi se okupljale i uz pesmu napravile i po nekoliko hiljada bombona za čitavo selo. Kasnije su se oni mogli naći i na pijacama.
Pokušajte ih i sami napraviti
Izrađuju se prema tradicionalnom receptu, a ako želite, možete se i sami upustiti u njihovu izradu.
Trebaće vam tri osnovna sastojka: šećer, voda i želatin. Tome možete dodati i ekstrakte vanile ili nekog drugog ukusa, zavisno od toga kakve bombone želite.
Sve je sastojke potrebno dobro promešati i prokuvati u vodi. Koristite li pola kilograma šećera, potrebno je oko 250 ml vode, a sve ostale sastojke možete dodati u zavisnosti od vaših želja. Nakon što dobijete gustu jednoličnu smesu, izlijte je u poslužavnik ili tepsiju i pustite da se ohladi. Kada je smesa potpuno hladna, izrežite ih u obliku duguljastih bombona, a za potpun doživljaj umotajte ih u šarene papiriće.
Ako ste i vi među nostalgičnim zaljubljenicima u ove slatkiše, zašto ne pokušate da ih napravite baš ovog Božića? Ne samo da ćete uživati u ukusu detinjstva, nego ćete i svojoj deci pokazati kako se nekada kitila jelka.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem