Štetne kombinacije namirnica u ishrani

Izbegavajte ove kombinacije u ishrani i održite telo zdravim.

Foto: Shutterstock shutterstock_1208317000

Često u ishrani pravimo kombinacije koje su po svoj prirodi štetne, ali toga nismo svesni. One mogu da naruše naše zdravlje i da stvore mnoge komplikacije.

Evo nekoliko primera:

Voće tokom ili nakon obroka

Ukoliko recimo kombinujete voće sa mesom ili žitaricama, ono će se zadržati dugo u digestivnom traktu i počeće da fermentira. To može imati loš uticaj na naš organizam.

Proteini životinjskog porekla i skrob

Pozitivan efekat koji stvaraju ugljeni hidrati i proteini životinjskog porekla nestaje nakon što se oni kombinuju. Razni digestivni enzimi se sudaraju i izazivaju nadimanje i gasove.

Ugljeni hidrati i paradajz

Ugljeni hidrati u hlebu, krompiru, grašku, riži, pasulju i pasti, ne bi smeli nikada da se kombinuju sa paradajzom jer to može prouzrokovati  probleme sa varenjem, kao i preteran zamor.

Voće i jogurt

Ova kombinacija može stvoriti nekoliko problema. Ukoliko pomešate voće sa nekim od mlečnih proizvoda, mogu da  nastanu problemi sa varenjem, da dođe do začepljenja sinusa, i  ono što je najgore, možete dobiti alergiju.

Kornfleks i mleko

Poznato je da ovom kombinacijom mnogi obeležavaju doručak, ali činjenica je da obe namirnice sadrže ugljene hidrate, što dovodi do toga da hrana bude brzo svarena i da telo bude izloženo stresu. Ova kombinacija takođe može povećati i nivo šećera u krvi.

Hamburger i pomfrit

Iako se ova kombinacija konzumira širom sveta, ona je veoma štetna. Ova hrana sadrži veliku količinu masti i drugih hemikalija koje u organizmu stvaraju supstancu sličnu uglju.

Kada se hamburger kombinuje sa pomfritom, stvaraju se citokini koji su uzrok upale tela i koji ubrzavaju proces starenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs

Reaguj
Komentariši