Često u ishrani pravimo kombinacije koje su po svoj prirodi štetne, ali toga nismo svesni. One mogu da naruše naše zdravlje i da stvore mnoge komplikacije.
Evo nekoliko primera:
Voće tokom ili nakon obroka
Ukoliko recimo kombinujete voće sa mesom ili žitaricama, ono će se zadržati dugo u digestivnom traktu i počeće da fermentira. To može imati loš uticaj na naš organizam.
Proteini životinjskog porekla i skrob
Pozitivan efekat koji stvaraju ugljeni hidrati i proteini životinjskog porekla nestaje nakon što se oni kombinuju. Razni digestivni enzimi se sudaraju i izazivaju nadimanje i gasove.
Ugljeni hidrati i paradajz
Ugljeni hidrati u hlebu, krompiru, grašku, riži, pasulju i pasti, ne bi smeli nikada da se kombinuju sa paradajzom jer to može prouzrokovati probleme sa varenjem, kao i preteran zamor.
Voće i jogurt
Ova kombinacija može stvoriti nekoliko problema. Ukoliko pomešate voće sa nekim od mlečnih proizvoda, mogu da nastanu problemi sa varenjem, da dođe do začepljenja sinusa, i ono što je najgore, možete dobiti alergiju.
Kornfleks i mleko
Poznato je da ovom kombinacijom mnogi obeležavaju doručak, ali činjenica je da obe namirnice sadrže ugljene hidrate, što dovodi do toga da hrana bude brzo svarena i da telo bude izloženo stresu. Ova kombinacija takođe može povećati i nivo šećera u krvi.
Hamburger i pomfrit
Iako se ova kombinacija konzumira širom sveta, ona je veoma štetna. Ova hrana sadrži veliku količinu masti i drugih hemikalija koje u organizmu stvaraju supstancu sličnu uglju.
Kada se hamburger kombinuje sa pomfritom, stvaraju se citokini koji su uzrok upale tela i koji ubrzavaju proces starenja.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem