Predstavljamo preporučene porcije hrane koja može da preporodi vaš organizam.
1. Krstasto povrće kao što su brkoli, kelj, kupus, prokelj, rotkvice, cvekla. Jedna porcija dnevno podrazumeva pola čaše iseckanog brokolija i prokelja.
2. Ostalo povrće: špargla, cvekla, paprika, šargarepa, kukuruz, tikvice, beli luk, pečurke, bundeva, slatki krompir, paradajz. Dve porcije dnevno: Jednu porciju čini jedna čaša svežeg, sirovog povrća, pola čaše sirovog ili kuvanog nelisnatog povrća, pola čaše soka od povrća, četvrtina čaše osušenih pečuraka.
3. Mahunarke: crni pasulj, prebranac, leblebije, grašak, tofu, humus, sočivo. Tri porcije dnevno: Četvrtina šolje humusa, pola šolje kuvanog pasulja, sočiva ili tofu, ili puna šolja svežeg graška ili sočiva.
4. Bobice: Bilo koje jestivo voće, uključujući grožđe, suvo grožđe, kupine, maline, jagode. Jedna porcija svakodnevno, koju čini pola čaše svežeg ili zamrznutog voća, ili četvrtina šolje suvog.
5. Drugo voće, kao što su jabuke, avokado, banane, kajsije, dinja, grejpfrut, smokve, urme, limun... Tri porcije, a u okviru jedne ulazi čaša iseckanog voća, četvrtina čaše suvog.
6. Seme lana: jedna kašika na dan.
7. Orašasti plodovi: Četvrtina šolje dnevno, ili dve kašike putera od kikirikija, badema ili nekog drugog.
8. Začini: Četvrtina kašike kurkume, kao dodatak bilo kom jelu.
9. Integralne žitarice kao što su heljda, prinač, kinoa, testenina. Tri porcije dnevno: Pola čaše kuvanog pirinča ili testenine, jedna čaša žitarica, parče hleba, pola đevreka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus