Još kao decu učili su nas da je preterana konzumacija šećera opasna. Da li su te priče urodile plodom? Pa i ne baš, bar ne kod svih. Šećer je zapravo supstanca koja stvara zavisnost i što je više jedete, više je želite.
Pogledajte zašto je to tako:
1. Pre svega, šećer je ukusan. Vaše čulo ukusa razvija zavisnost od njega koja se povećava, pa vaš organizam traži konstantno više šećera.
2. Drugo, šećer može da aktivira senzore za zadovoljstvo koji se nalaze u mozgu, i tako stvara osećaj blagostanja. Čovek poseduje dva receptora za slatko (na jeziku) koji su se razvili još u davno vreme, kada je ishrana bila sa vrlo malo šećera.
3. Treće i možda najvažnije, jeste to što je našem telu potrebna energija koju dobijamo unošenjem šećera, čiji se nivo balansira u krvi. Recimo, ukoliko jedete nešto čiji je glavni sastojak šećer, u sistemu za varenje to se pretvara u molekule šećera i odlazi u krvotok. Ukoliko se ovaj proces brzo odvija, nivo šećera u vašem telu se povećava, a kao reakcija na to, telo proizvodi insulin kako bi nivo šećera doveo na normalu i skladištio ga za potrebnu energiju. Međutim, ovo može da izazove nizak nivo šećera u krvi, čime se oslobađa kortizol ili hormon stresa, koji je uzrok veće potražnje za šećerom i opadanja energije.
Naime, ovaj ciklus nam pokazuje dve mogućnosti: visok i nizak nivo šećera u krvi, i generalno gledano može izazvati niz posledica, kao što su zavisnost od šećera, stvaranje kortizola i tako dalje.
Ali, ukoliko želite da održite zdrav i normalan nivo šećera u krvi, vašu ishranu kombinujte sa vlaknima i proteinima.
Gledajte da jedete dovoljno, u određenim intervalima, kako biste izbegli nizak nivo šećera. Iako se kao odgovor na rešenje zavisnosti od šećera, spominju neke alternative, čuvajte ih se.
Svi zaslađivači, bili oni prirodni ili ne, stimulišu senzore zadovoljstva i proizvodnju insulina. Oni mogu biti uzrok depresije, gojaznosti ali i raka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu