Banana je omiljeno voće mnogima i pruža nam beskrajne mogućnosti za konzumiranje kako u sirovom obliku - voćne salate, napici i pire, tako i u bezbroj slatkih iskušenja, deserata i sosova.
Ovo voće ima dobru hranljivu vrednost i sadrži mnoge korisne supstance za organizam, kao što su vlakna, vitamini C, B6, ugljeni hidrati i minerali, od kojih je većina kalijum. Ako često uključujemo banane u našu ishranu, one će nas nagraditi poboljšanjem cirkulacije, smanjenjem lošeg holesterola, borbom protiv depresije i otkloniće loše varenje, i na kraju, ali ne najmanje važno, borbom protiv ćelija karcinoma.
Međutim, samo prezrele banane imaju ovo poslednje svojstvo.
U zavisnosti od stepena zrelosti, ovo mirisno voće drastično menja vrednosti nekih hranljivih sastojaka koje sadrži, ali uglavnom zadržava sadržaj minerala i vitamina. Takođe zadržava isti broj kalorija, bilo da su zelene i tvrde ili mekane i prezrele banane.
Ako smo toga svesni, znaćemo u kojim slučajevima je dobro jesti prezrele banane, a u kojima zelene. Na taj način ćemo ubrati sve koristi i nećemo se suočiti sa bilo kakvom štetom.
Zelene banane sastoje se gotovo uglavnom od otpornog skroba, koji telo razgrađuje polako i postepeno, dok se u prezrelom voću sa zatamnjenim aspektom kore sav ovaj skrob pretvara u jednostavne šećere - saharozu, sastavljenu od glukoze i fruktoze.
To čini voće brzo svarljivim i povećava glikemijski indeks. Što je banana zrelija veći je ovaj indeks i samim tim se brže vari.
Prezrela banana pruža telu gotovo trenutni nalet energije i veoma je korisna posle aktivnog sporta, kada moramo da povratimo snagu i napunimo se.
Zato ovo voće nikada ne biste trebali bacati, čak i ako njegova potamnela kožica nije baš privlačna na gledanje.
Važno je imati na umu da zbog visokog sadržaja šećera, glukoze i fruktoze, prezrele banane nisu pogodne za ljude koji pate od dijabetesa, a onima koji imaju prekomernu težinu preporučuje se da jedu banane u ograničenijim dozama.
Možete i sami da vidite da nije definitivno jasno da li je prezrela banana korisna ili štetna, ali kada znate prednosti i nedostatke, znate kada i da li možete sebi da priuštite da je uključite u svoj meni.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem