Bešamel sos je jednostavan za pripremu i može se koristiti u mnogim jelima. Odlično se uklapa u lazanje ili bilo koju vrstu testenina, možete meso praviti sa ovim umakom...
Bešamel jeste kao što smo već napomenuli jednostavan za pripremu, ali je jako bitno da dok kuvate umak sve vreme budete pored šporeta i da mešate jer ne sme da zagori i ne sme da ima grudvice.
Nudimo vam osnovni recept koji, ako ispratite nećete pogrešiti. Uživajte!
Sastojci:
- 800 ml mleka
- 70 g putera
- 2 kašike brašna
- so, biber
Priprema:
Stavite mleko da se kuva i pre nego što provri sklonite sa ringle. U tiganju otopite puter i dodajte brašno, pa kuvajte i sve vreme mešajte nekih 2-3 min. Zatim u puter i brašno dodajte mleko i opet konstantno mešajte dok se sos malo ne zgusne. Posolite, pobobirite, pa kuvajte još par minuta, naravno uz konstantno mešanje. Sos na kraju pripreme treba da bude kremast.
Savet: Ako želite u bešamel sos možete da dodate i malo muskatnog oraščića, čisto da pojačate ukus.
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira