U letnjim mesecima hrana može da bude pokvarena zbog nepravilnog rukovanja, nedovoljne termičke obrade, lošeg skladištenja.
U lako kvarljive namirnice ubrajaju se: mleko, mlečni proizvodi (sir, kajmak, pavlaka), jaja, sosevi, prelivi pravljeni od jaja i mleka.
Sladoled je često uzrok trovanja hranom, kao i mleveno meso i jela u kojima se ono upotrebljava (pite, burek, lazanje). Međutim, nijednu vrstu hrane ne treba izbegavati.
Dovoljno je voditi računa o tome da se namirnice nabavljaju na proverenim mestima, da su kontrolisanog porekla, obratiti pažnju na higijenu ruku, posuđa i prostorija u kojima se hrana priprema, pobrinuti se za to da termička obrada bude dovoljno duga, da se hrana u frižideru pravilno skladišti i, na kraju, izbegavanje višekratno podgrejavanje jela.
Izvor: prva.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem