Sklonost eksperimentiranju u kuhinji pohvalna je karakteristika ako ona ne uključuje koketiranje s opasnošću koja može zakomplikovati vaše zdravlje i život.

Predstavljamo vam spisak namirnica kojih se treba čuvati, ili ih pažljivo pripremati, jer izazivaju sve od teškog trovanja do fatalnih posledica!

1. Voće Ackee

Ackee je najpoznatija voćka na Jamajci. Ako se planirate uputiti na ovu toplu destinaciju - nemojte posezati za njenim plodovima bez pitanja. Dok odgovarajući ne sazri, njena konzumacija može izazvati povraćanje, komu ili čak smrt!

2. Koren manioke

Koren manioke odličan je dodatak karipskim jelima, ali nemojte njime rukovati nepromišljeno. Ako ovaj koren termički ne obradite dovoljno, možete se otrovati cijanidom.

Pogledajte i Egzotično voće - čarolija ukusa

3. Fugu

Japanska bodljikava riba Fugu pravi je kulinarski delikates u Aziji, ali ona zahteva pažljivu pripremu. Njeno meso sadrži tetrodotoksin – otrov kao i kod drugih riba koje se naduvaju koji izaziva smrtne posledice, pa kuvari imaju posebnu obuku kako bi ga uklonili pre posluživanja gostima.

4. Otrovne pečurke

Kod nas i u svetu mogu se pronaći i brojne vrste pečuraka čiji sastav izaziva sve od lagane mučnine  do kobnih posledica po vaš život.

5. Afrička bik-žaba

Žabe su delikates u celom svetu, ali afrička podvrsta bik-žaba (engl. Bullfrog) izaziva otkazivanje bubrega ako se termički dobro ne obradi pre nego što se pojede.

6. Krvave školjke

Ove su školjke vrhunski delikates u Kini, tačnije u Šangaju, ali uživanje u njima može vam preneti hepatitis A i E, pa su stoga zabranjene od 1988. godine. Međutim, zahvaljujući ilegalnom tržištu, i dalje se mogu jesti na odabranim lokacijama. Ako vas ponude ovim krvavim zalogajčićima – recite: Neka, hvala.

7. Bobice zove

Od ovih se bobica prave se pekmezi i sokovi širom Evrope, i dodaju se brojnim komplikovanim jelima. Dok su god bobice dobro skuvane nema nikakve opasnosti od njihove konzumacije. Međutim, konzumacija sirovih plodova može da izazove povraćanje i slabost.

8. Koštice višnje

Progutate li košticu-dve, neće vam biti ništa. Ali ako pojedete veliku količinu, mogli biste početi osećati slabost i mučninu.

9. Lišće rabarbare

Gorkasti belo-crveni koreni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih poslastica, zimnica, ali i slanih jela. Lišće ove biljke, pak, izbegavajte u širokom luku, jer izaziva povraćanje.

10. Kikiriki

Kikiriki je jedan od raširenijih alergena modernog sveta i od njega strahuju milioni ljudi širom sveta. Alergija na kikiriki obuhvata sve od laganog osipa do anafilaktičkog šoka, odnosno prestanka disanja.

Pogledajte i Hrana koju ne treba jesti u sirovom stanju

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: punkufer.dnevnik.hr