Sklonost eksperimentiranju u kuhinji pohvalna je karakteristika ako ona ne uključuje koketiranje s opasnošću koja može zakomplikovati vaše zdravlje i život.
Predstavljamo vam spisak namirnica kojih se treba čuvati, ili ih pažljivo pripremati, jer izazivaju sve od teškog trovanja do fatalnih posledica!
1. Voće Ackee
Ackee je najpoznatija voćka na Jamajci. Ako se planirate uputiti na ovu toplu destinaciju - nemojte posezati za njenim plodovima bez pitanja. Dok odgovarajući ne sazri, njena konzumacija može izazvati povraćanje, komu ili čak smrt!
2. Koren manioke
Koren manioke odličan je dodatak karipskim jelima, ali nemojte njime rukovati nepromišljeno. Ako ovaj koren termički ne obradite dovoljno, možete se otrovati cijanidom.
Pogledajte i Egzotično voće - čarolija ukusa
3. Fugu
Japanska bodljikava riba Fugu pravi je kulinarski delikates u Aziji, ali ona zahteva pažljivu pripremu. Njeno meso sadrži tetrodotoksin – otrov kao i kod drugih riba koje se naduvaju koji izaziva smrtne posledice, pa kuvari imaju posebnu obuku kako bi ga uklonili pre posluživanja gostima.
4. Otrovne pečurke
Kod nas i u svetu mogu se pronaći i brojne vrste pečuraka čiji sastav izaziva sve od lagane mučnine do kobnih posledica po vaš život.
5. Afrička bik-žaba
Žabe su delikates u celom svetu, ali afrička podvrsta bik-žaba (engl. Bullfrog) izaziva otkazivanje bubrega ako se termički dobro ne obradi pre nego što se pojede.
6. Krvave školjke
Ove su školjke vrhunski delikates u Kini, tačnije u Šangaju, ali uživanje u njima može vam preneti hepatitis A i E, pa su stoga zabranjene od 1988. godine. Međutim, zahvaljujući ilegalnom tržištu, i dalje se mogu jesti na odabranim lokacijama. Ako vas ponude ovim krvavim zalogajčićima – recite: Neka, hvala.
7. Bobice zove
Od ovih se bobica prave se pekmezi i sokovi širom Evrope, i dodaju se brojnim komplikovanim jelima. Dok su god bobice dobro skuvane nema nikakve opasnosti od njihove konzumacije. Međutim, konzumacija sirovih plodova može da izazove povraćanje i slabost.
8. Koštice višnje
Progutate li košticu-dve, neće vam biti ništa. Ali ako pojedete veliku količinu, mogli biste početi osećati slabost i mučninu.
9. Lišće rabarbare
Gorkasti belo-crveni koreni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih poslastica, zimnica, ali i slanih jela. Lišće ove biljke, pak, izbegavajte u širokom luku, jer izaziva povraćanje.
10. Kikiriki
Kikiriki je jedan od raširenijih alergena modernog sveta i od njega strahuju milioni ljudi širom sveta. Alergija na kikiriki obuhvata sve od laganog osipa do anafilaktičkog šoka, odnosno prestanka disanja.
Pogledajte i Hrana koju ne treba jesti u sirovom stanju
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: punkufer.dnevnik.hr
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke