OVAN (21. mart-20. april)

Vi ste osoba koja postaje nepodnošljiva kad ogladni, pa za vas preporučujemo sledeći vegetarijanski specijalitet:

Kačamak sa šumskim pečurkama 

Potrebno za 2-3 porcije:

200 g organske palente

400-500 g šumskih pečuraka (vrganja ili lisičarki)

1 glavica crnog luka

1 veza peršuna

beli sir (opciono)

so, biber

Palentu zalijte sa 700-800ml slane vrele vode. Promešajte, ostavite par minuta na slaboj vatri, poklopite i ostavite desetak minuta da nabubri. Sitno naseckani crni luk dinstajte na ulju ili puteru oko 5 minuta, zatim dodajte naseckane pečurke. Posolite i pobiberite. Poklopite tiganj i dinstajte pečurke 5 minuta na srednjoj vatri. Zatim skinite poklopac, smanjite vatru i ostavite još desetak minuta, da ispari višak tečnosti. U činije u kojima ćete služiti ručak poređajte prvo sloj palente, zatim sloj pečuraka, a preko sitno naseckani peršun. Ako jedete mlečne proizvode, preko narendajte beli sir (kao za šopsku salatu).

Pogledajte i Horoskopi i dijete: Koji znaci brzo mršave, a koji se bore s kilogramima

BIK (21. april-20. maj)

Osigurajte da vaša večera bude zadovoljavajuća. Pripremite zdrave obroke sa dosta pečuraka, evpo idealnog predloga za vas:

Bukovače sa mladim lukom i susamom

Potrebno za 3 porcije:

0,5 kg svežih bukovača

3-4 veze mladog luka

1 kašika susamovih semenki

sveže mleveni biber iz mlina

malo soli

100 g kozjeg sira (može i feta ili neki drugi slani beli sir)

Naseckajte bukovače na krupne komade, a zeleni deo mladog luka – na sitno. Zagrejte malo ulja ili putera u dubokom tiganju, ubacite bukovače i poklopite.

Dinstajte na srednjoj vatri 5-6 minuta, zatim dodajte mladi luk, promešajte i opet poklopite. Dinstajte još pet minuta, a zatim otvorite poklopac. Dodajte dosta bibera i malo soli (ukoliko ćete na kraju dodavati sir koji je mnogo slan, onda nije potrebno soliti pečurke).

Dinstajte jelo još oko pet minuta tako da višak tečnosti ispari. 

U drugom tiganju, stalno mešajući, zagrejte semenke susama tako da dobiju zlatnu boju i jaču aromu. Spojite ih sa pečurkama.

Kada služite bukovače, u tanjire dodajte i komadiće kozjeg ili feta sira. Ovo jelo može da se jede i toplo i hladno. 

Pogledajte i Izbor hrane po horoskopskim znacima

BLIZANCI (21. maj-20. jun)

Izbegavajte jaku kafu i žitarice jer vam ne prijaju. Jedite u krugu porodice probajte sa više presnijeg povrća ili poslušajte zvezde i spremite ovo jelo:

Ljutkasta boranija sa orasima

2 kašike susamovog ulja

450-500 g sveže ili zamrznute boranije

1 crvena paprika

3-4 čena belog luka

2 kašičice narendanog korena đumbira

½ kašičice mlevenog čilija ili drugu vrstu ljute paprike

1/3 šolje usitnjenih oraha

soja ili tamari sos (po želji)

Zagrejte susamovo ulje (može i suncokretovo) i dve kašike vode u dubokom tiganju. Dodajte opranu boraniju, promešajte, poklopite i dinstajte na srednjoj vatri pet minuta. Zatim dodajte sitno naseckanu papriku i dinstajte još pet minuta bez poklopca. Dodajte izgnječen ili sitno naseckan beli luk, narendan đumbir, ljutu papriku i usitnjene orahe. Sve dobro promešajte. Ako koristite soja sos, dodajte par kašika. Ako ne, onda posolite. Dinstajte još pet minuta, tako da boranija ne izgubi zelenu boju i da ostane malo hrskava. Služite ovo jelo toplo ili hladno. 

Pogledajte i Pročitajte koji ste znak u voćnom horoskopu

RAK (21. jun-22. jul)

Lako dobijete na težini, iako veoma vodite računa o broju kalorija. Ovakav obrok ima da vam otkrije novu dimenziju života u kuhinji a i šire!

Humus

250g suve leblebije (nauta)

5 kašika maslinovog ulja

4-6 kašika vode

sok ½ limuna

10 listića svežeg bosiljka

2-3 čajne kašike susamovog putera

1 kašičica kumina u prahu

½ kašičice soli

Potopite leblebiju preko noći. Ujutru je isperite i pomešajte sa svim ostalim sastojcima u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. Mešajte dok ne dobijete homogenu pastu. Ukoliko želite da humus ima kremastiju strukturu sipajte više vode ili ulja. Po želji možete dodavati: beli luk, čili papriku, biber, đumbir, bilo koje začinsko bilje, a umesto maslinovog ulja možete koristiti susamovo ili bundevino. Čuvajte humus u zatvorenoj posudi u frižideru i iskoristite ga u roku od 4 do 5 dana.

Pogledajte i Koje slatkiše vole horoskopski znaci

LAV (23. jul-22. avgust)

Ne možete da živite bez ukusnih sendviča. Pripremajte ih sa mnogo povrća, ako baš morate, ali, sudbinski gledano, ovo jelo pripada samo vama:

Punjeni avokado

Potrebno za 2 porcije:

2 veća avokada

1 paradajz

1 slatka paprika

kozji sir

par grančica mirođije

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika soka limuna ili limete

rukola

so

biber

Plodove avokada operite i isecite uzduž napola. Izvadite košticu. Napravite kockaste zaseke na avokadu. Pomešajte ulje, limunov sok i so i namažite time unutrašnjost plodova. Stavite u rernu zagrejanu do 200 stepeni na 10 minuta.

Dok se avokado peče, sitno iseckajte paradajz, papriku i kozji sir. Pomešajte povrće sa naseckanom svežom mirođijom i pobiberite. Kada se avokado ispeče, napunite ga povrćem i ukrasite listićima rukole. Jedite kašićicom zajedno sa „mesom“ avokada. Zbog visoke hranljive vrednosti avokada, ovo jelo je sasvim dovoljno za neku užinu ili čak i večeru. 

Pogledajte i Koje letnje napitke vole horoskopski znaci

DEVICA (23. avgust-22. septembar)

Nemojte da jedete previše hleba i teške hrane. Izbegavajte sve što je masno. 

Pečeni karfiol sa kozjim sirom

1 glavica karfiola (oko 1 kg)

2 glavice crnog luka

1 crvena paprika

3 paradajza

4 čena belog luka

2-3 jajeta (nije obavezno)

200 kozjeg ili ovčjeg sira

kašika putera ili ulja

svež i sušeni bosiljak (ili drugo začinsko bilje po ukusu)

so i biber

Podelite karfiol na delove i kratko prokuvajte (oko 10 minuta) ili pripremite na pari. Karfiol treba da postane mekan, ali ne previse, ne da se raspada. Isecite luk, papriku i beli luk. Usitnite karfiol i pomešajte ga sa sirovim povrćem. Dodajte izmrvljen sir (ostavite malo za ukras), dodajte dva sirova jajeta (može i bez jaja), bosiljak, so, biber i druge začine koje volite. Promešajte i izručite u pleh, namazan puterom ili uljem. Preko karfiola stavite paradajz naseckan na kružiće. Stavite u rernu zagrejanu na 180˚C. Pecite dok karfiol ne postane zlatne boje (oko 30 minuta). Gotovo jelo dekorišite mrvicama sira i svežim bosiljkom i uživajte! 

Pogledajte i Najbolja dijeta za vaš horoskopski znak

VAGA (23. septembar-22. oktobar)

Probudite se ranije i pripremite doručak koji će vam dati dovoljno energije za čitav dan. Ovo je idealan izbor!

Kinoa sa bundevom, crvenom ribizlom i orasima

Potrebno za 4 porcije:

200-250 g crvene kinoe

oko 800 g očišćene bundeve

½ sveže ili zamrznute crvene ribizle ili brusnice

½ srednje glavice crvenog luka (nije obavezno)

1 veći ili 2 mala čena belog luka

ulje ili gi (prečišćeni puter)

½ kašičice đumbira u prahu i/ili karija

½ šolje oraha

½ veze peršuna

so, biber

Odvojeno skuvajte kinou u slanoj vodi. Zagrejte rernu do 190 stepeni. Naseckajte bundevu na kockice, beli i crveni luk (sitno). Stavite svo povrće u pleh i malo ga premažite uljem ili puterom. Dodajte so, biber, đumbir i/ili kari (ja dodajem i jedno i drugo) i sve dobro promešajte rukama.

Pecite u gornjem delu rerne oko 20 minuta (dok bundeva malo ne omekša). Za to vreme na suv zagrejan tiganj sipajte usitnjene orahe (ne mlevene) i mešajte ih dok ne osetite prijatnu aromu oraha (oko 5 minuta). Odmrznite na sobnoj temperaturi bobice crvene ribizle i brusnice.

U velikoj činiji spojite kuvanu kinou, dodajte zapečeno povrće, orahe, naseckani peršun i ribizlu. Dobro promešajte, probajte i začinite još ako treba. Možete da dodate maslinovo, bundevino ili drugo omiljeno ulje. 

ŠKORPIJA (23. oktobar-22. novembar)

Za vas je voda najzdravije piće premda vam neće škoditi ni da pojedete nešto zdravo. Na primer ovo:

Batat sa pečurkama, spanaćem i semenkama bundeve

Potrebno za 3 porcije:

2 srednja batata

400g šampinjona

200-300g sirovog spanaća

50g očišćenih semenki bundeve

1 kašičica soli

malo bibera

¼ kašičice cimeta

¼ kašičice mlevene ljute paprike

sušeno začinsko bilje po izboru (origano, bosiljak, timijan ili drugo)

maslinovo ulje

sok 1/3 limuna

10 komada čeri paradajza (opciono)

Iseckajte batat na male kockice, sve sa ljuskom. U maloj činiji pomešajte so, biber, cimet, ljutu papriku i začinsko bilje. Sa polovinom ove smese pospite batat, naprskajte ga uljem i stavite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 25 minuta, dok ne omekša.

Dok se batat peče, naseckajte pečurke uzdužno na nekoliko delova. Operite spanać i odstranite peteljke i rebra listova, jer u njima ima dosta oksalne kiseline štetne po organizam. Dinstajte pečurke u poklopljenom tiganju oko 3-4 minuta, zatim dodajte listove spanaća i ostatak začina, promešajte i opet poklopite.

Nakon 2-3 minuta otvorite tiganj i pustite da se pečurke i spanać dinstaju još par minuta tako da višak vode ispari. Dodajte pečen batat, semenke bundeve, čeri paradajz i limunov sok. Dobro promešajte i poslužite.

STRELAC (23. novembar-21. decembar)

Izbegavajte nekvalitetnu hranu i lošu atmosferu. I jedno i drugo će vas oneraspoložiti, pa ćete jesti još više nezdrave hrane. Pošto Strelčevi jedu pasulj, probajte ovaj recept:

Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem

200 g crnog pirinča

100-150 g mungo pasulja

1 glavica crnog luka

2 šargarepe

2 slatke paprike

1 veza svežeg korijandera (ili peršuna)

ulje (gi, maslinovo ili bilo koje drugo nerafinisano)

Skuvati crni pirinač u tri šolje slane vode. Kada provri, smanjiti vatru i kuvati još oko 30 minuta. Mungo pasulj potopiti na sat vremena. Kuvati ga oko 20-25 minuta.

Naseckati crni luk i izdinstati ga na ulju dok ne postane providan. Krupno narendati šargarepu, izručiti u tiganj sa lukom, dodati malo vode i dinstati oko pet minuta. Sitno naseckati paprike, dodati u tiganj i dinstati svo povrće još desetak minuta.

Dodati povrću gotov pirinač i mungo pasulj, promešati i dinstati još par minuta. Na kraju posuti seckanim korijanderom ili peršunom. 

JARAC (22. decembar-19. januar)

Volite da kuvate, ali bez eksperimentisanja. Ipak, uz ovaj recept nema mesta za tremu. 

Čorba od batata i šargarepe sa pečurkama

750 g batata (3-4 komada)

1-2 velike šargarepe

1 kašičica narendanog đumbira

1 kašičica karija

400 g šampinjona, šitaka ili drugih pečuraka

2 čena belog luka

1 glavica crnog luka

2 kašike putera gi ili kokosovog ulja

so i biber

mladi luk

sok 1/3 lumuna (opciono)

Očistite batat i šargarepu i naseckajte ih na komadiće srednje veličine. Ubacite u šerpu i zalijte 1 litrom vode. Pustite da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte dok šargarepa ne omekša (oko 25 minuta). Ugasite vatru, dodajte narendani đumbir, kari, so, biber i izgnječen beli luk. Dobro promešajte, dodajte malo gi putera ili kokosovog ulja, limunovog soka i izmiksajte sve u blenderu ili štapnim mikserom.

U tiganju na puteru ili kokosovom ulju izdinstajte sitno naseckan crni luk i pečurke dok one ne omekšaju (5-10 minuta).

Sipajte čorbu u tanjire, a preko stavite pečurke i naseckan mladi luk. 

VODOLIJA (20. januar-18. februar)

Naučite da se kontrolišete i da prestnete da jedete u trenutku kad osetite da je bilo dovoljno, čak i ako vam krene voda na usta od ovog predloga.

Špagete sa povrćem i šitake pečurkama

200-250 g špageta od heljdinog, integralnog pšeničnog, speltinog ili ražanog brašna

250-300 g svežih šitake pečuraka

1 veza mladog luka

2 šargarepe

1 slatka paprika

2 čena belog luka

1/3 limuna

ljuta papričica (po ukusu)

susamovo ulje

1 kašika balzamiko sirćeta

so, biber

2 kašike susama

Naseckati šitake pečurke na komadiće srednje veličine, šargarepu i papriku na trakice, ljutu papričicu na sitne komadiće, a mladi luk (samo zeleni deo) – na trakice dužine oko 5 cm. Beli luk sitno naseckati. Zagrejati vodu, posoliti je i kada provri skuvati špagete. Špagete od heljdinog brašna kuvaju se najkraće – svega 5 minuta, dok je za ostale potrebno od 8 do 10 minuta.

Zagrejati u velikom tiganju ili voku susamovo ulje i dodati odmah balzamiko sirće. Staviti u tiganj pečurke i stalno mešajući pržiti ih par minuta. Zatim dodati šargarepu, papriku i ljutu papričicu Nakon jednog minuta dodati so, biber, beli luk i sok od limuna. Mešajući propržiti sve još 3-4 minuta. Gotove špagete isprati vodom i dodati u tiganj sa povrćem. Promešati sve, dodati mladi luk i ostaviti na vatri još jedan minut. Na kraju dodati semenke susama. 

RIBE (19. februar-20. mart)

Ribe treba da izbegavaju kiselu hranu, ren i prženu slaninu. Imaju vrlo osetljiv želudac koji loše reaguje na teška jela. Za promenu napravite ukusno vegetarijansko jelo.

Kari sočivo sa spanaćem

250g sočiva

1 kašika gi (prečišćenog putera) ili maslinovog ulja

2 čena belog luka

250-300g svežeg spanaća

1 konzerva (400ml) seckanog paradajza sa sokom ili 3 komada svežeg naseckanog paradajza

1-2 kašičice karija

1-2 kašičice narendanog đumbira

½ kašičice soli

¼ kašičice cimeta

¼ kašičice muskatnog oraščića

¼ šolje sušenog paradajza (opciono)

Operite sočivo i skuvajte ga dok malo ne omekša, ali ne skroz, jer ćete ga kasnije dinstati zajedno sa spanaćem. Za braon sočivo je to oko 20 minuta, za crveno – 10-15, a za mungo – oko 25 minuta.

Operite i naseckajte spanać. U dubokom tiganju zagrejte gi ili maslinovo ulje. Dodajte izgnječeg beli luk, đumbir, kari, cimet, muskatni oraščić, so i mešajte sastojke oko 1 minut na slaboj vatri. Zatim dodajte spanać, promešajte ga i poklopite na 1-2 minuta, dok spanać ne omekša.

Zatim dodajte sočivo, paradajz iz konzerve, sušeni paradajz (nije obavezno), dobro promešajte, poklopite i dinstajte na slaboj vatri oko 20 minuta. Na kraju možete dodati sveži peršun.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: VITA.RS