OVAN (21. mart-20. april)
Vi ste osoba koja postaje nepodnošljiva kad ogladni, pa za vas preporučujemo sledeći vegetarijanski specijalitet:
Kačamak sa šumskim pečurkama
Potrebno za 2-3 porcije:
200 g organske palente
400-500 g šumskih pečuraka (vrganja ili lisičarki)
1 glavica crnog luka
1 veza peršuna
beli sir (opciono)
so, biber
Palentu zalijte sa 700-800ml slane vrele vode. Promešajte, ostavite par minuta na slaboj vatri, poklopite i ostavite desetak minuta da nabubri. Sitno naseckani crni luk dinstajte na ulju ili puteru oko 5 minuta, zatim dodajte naseckane pečurke. Posolite i pobiberite. Poklopite tiganj i dinstajte pečurke 5 minuta na srednjoj vatri. Zatim skinite poklopac, smanjite vatru i ostavite još desetak minuta, da ispari višak tečnosti. U činije u kojima ćete služiti ručak poređajte prvo sloj palente, zatim sloj pečuraka, a preko sitno naseckani peršun. Ako jedete mlečne proizvode, preko narendajte beli sir (kao za šopsku salatu).
Pogledajte i Horoskopi i dijete: Koji znaci brzo mršave, a koji se bore s kilogramima
BIK (21. april-20. maj)
Osigurajte da vaša večera bude zadovoljavajuća. Pripremite zdrave obroke sa dosta pečuraka, evpo idealnog predloga za vas:
Bukovače sa mladim lukom i susamom
Potrebno za 3 porcije:
0,5 kg svežih bukovača
3-4 veze mladog luka
1 kašika susamovih semenki
sveže mleveni biber iz mlina
malo soli
100 g kozjeg sira (može i feta ili neki drugi slani beli sir)
Naseckajte bukovače na krupne komade, a zeleni deo mladog luka – na sitno. Zagrejte malo ulja ili putera u dubokom tiganju, ubacite bukovače i poklopite.
Dinstajte na srednjoj vatri 5-6 minuta, zatim dodajte mladi luk, promešajte i opet poklopite. Dinstajte još pet minuta, a zatim otvorite poklopac. Dodajte dosta bibera i malo soli (ukoliko ćete na kraju dodavati sir koji je mnogo slan, onda nije potrebno soliti pečurke).
Dinstajte jelo još oko pet minuta tako da višak tečnosti ispari.
U drugom tiganju, stalno mešajući, zagrejte semenke susama tako da dobiju zlatnu boju i jaču aromu. Spojite ih sa pečurkama.
Kada služite bukovače, u tanjire dodajte i komadiće kozjeg ili feta sira. Ovo jelo može da se jede i toplo i hladno.
Pogledajte i Izbor hrane po horoskopskim znacima
BLIZANCI (21. maj-20. jun)
Izbegavajte jaku kafu i žitarice jer vam ne prijaju. Jedite u krugu porodice probajte sa više presnijeg povrća ili poslušajte zvezde i spremite ovo jelo:
Ljutkasta boranija sa orasima
2 kašike susamovog ulja
450-500 g sveže ili zamrznute boranije
1 crvena paprika
3-4 čena belog luka
2 kašičice narendanog korena đumbira
½ kašičice mlevenog čilija ili drugu vrstu ljute paprike
1/3 šolje usitnjenih oraha
soja ili tamari sos (po želji)
Zagrejte susamovo ulje (može i suncokretovo) i dve kašike vode u dubokom tiganju. Dodajte opranu boraniju, promešajte, poklopite i dinstajte na srednjoj vatri pet minuta. Zatim dodajte sitno naseckanu papriku i dinstajte još pet minuta bez poklopca. Dodajte izgnječen ili sitno naseckan beli luk, narendan đumbir, ljutu papriku i usitnjene orahe. Sve dobro promešajte. Ako koristite soja sos, dodajte par kašika. Ako ne, onda posolite. Dinstajte još pet minuta, tako da boranija ne izgubi zelenu boju i da ostane malo hrskava. Služite ovo jelo toplo ili hladno.
Pogledajte i Pročitajte koji ste znak u voćnom horoskopu
RAK (21. jun-22. jul)
Lako dobijete na težini, iako veoma vodite računa o broju kalorija. Ovakav obrok ima da vam otkrije novu dimenziju života u kuhinji a i šire!
Humus
250g suve leblebije (nauta)
5 kašika maslinovog ulja
4-6 kašika vode
sok ½ limuna
10 listića svežeg bosiljka
2-3 čajne kašike susamovog putera
1 kašičica kumina u prahu
½ kašičice soli
Potopite leblebiju preko noći. Ujutru je isperite i pomešajte sa svim ostalim sastojcima u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. Mešajte dok ne dobijete homogenu pastu. Ukoliko želite da humus ima kremastiju strukturu sipajte više vode ili ulja. Po želji možete dodavati: beli luk, čili papriku, biber, đumbir, bilo koje začinsko bilje, a umesto maslinovog ulja možete koristiti susamovo ili bundevino. Čuvajte humus u zatvorenoj posudi u frižideru i iskoristite ga u roku od 4 do 5 dana.
Pogledajte i Koje slatkiše vole horoskopski znaci
LAV (23. jul-22. avgust)
Ne možete da živite bez ukusnih sendviča. Pripremajte ih sa mnogo povrća, ako baš morate, ali, sudbinski gledano, ovo jelo pripada samo vama:
Punjeni avokado
Potrebno za 2 porcije:
2 veća avokada
1 paradajz
1 slatka paprika
kozji sir
par grančica mirođije
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika soka limuna ili limete
rukola
so
biber
Plodove avokada operite i isecite uzduž napola. Izvadite košticu. Napravite kockaste zaseke na avokadu. Pomešajte ulje, limunov sok i so i namažite time unutrašnjost plodova. Stavite u rernu zagrejanu do 200 stepeni na 10 minuta.
Dok se avokado peče, sitno iseckajte paradajz, papriku i kozji sir. Pomešajte povrće sa naseckanom svežom mirođijom i pobiberite. Kada se avokado ispeče, napunite ga povrćem i ukrasite listićima rukole. Jedite kašićicom zajedno sa „mesom“ avokada. Zbog visoke hranljive vrednosti avokada, ovo jelo je sasvim dovoljno za neku užinu ili čak i večeru.
Pogledajte i Koje letnje napitke vole horoskopski znaci
DEVICA (23. avgust-22. septembar)
Nemojte da jedete previše hleba i teške hrane. Izbegavajte sve što je masno.
Pečeni karfiol sa kozjim sirom
1 glavica karfiola (oko 1 kg)
2 glavice crnog luka
1 crvena paprika
3 paradajza
4 čena belog luka
2-3 jajeta (nije obavezno)
200 kozjeg ili ovčjeg sira
kašika putera ili ulja
svež i sušeni bosiljak (ili drugo začinsko bilje po ukusu)
so i biber
Podelite karfiol na delove i kratko prokuvajte (oko 10 minuta) ili pripremite na pari. Karfiol treba da postane mekan, ali ne previse, ne da se raspada. Isecite luk, papriku i beli luk. Usitnite karfiol i pomešajte ga sa sirovim povrćem. Dodajte izmrvljen sir (ostavite malo za ukras), dodajte dva sirova jajeta (može i bez jaja), bosiljak, so, biber i druge začine koje volite. Promešajte i izručite u pleh, namazan puterom ili uljem. Preko karfiola stavite paradajz naseckan na kružiće. Stavite u rernu zagrejanu na 180˚C. Pecite dok karfiol ne postane zlatne boje (oko 30 minuta). Gotovo jelo dekorišite mrvicama sira i svežim bosiljkom i uživajte!
Pogledajte i Najbolja dijeta za vaš horoskopski znak
VAGA (23. septembar-22. oktobar)
Probudite se ranije i pripremite doručak koji će vam dati dovoljno energije za čitav dan. Ovo je idealan izbor!
Kinoa sa bundevom, crvenom ribizlom i orasima
Potrebno za 4 porcije:
200-250 g crvene kinoe
oko 800 g očišćene bundeve
½ sveže ili zamrznute crvene ribizle ili brusnice
½ srednje glavice crvenog luka (nije obavezno)
1 veći ili 2 mala čena belog luka
ulje ili gi (prečišćeni puter)
½ kašičice đumbira u prahu i/ili karija
½ šolje oraha
½ veze peršuna
so, biber
Odvojeno skuvajte kinou u slanoj vodi. Zagrejte rernu do 190 stepeni. Naseckajte bundevu na kockice, beli i crveni luk (sitno). Stavite svo povrće u pleh i malo ga premažite uljem ili puterom. Dodajte so, biber, đumbir i/ili kari (ja dodajem i jedno i drugo) i sve dobro promešajte rukama.
Pecite u gornjem delu rerne oko 20 minuta (dok bundeva malo ne omekša). Za to vreme na suv zagrejan tiganj sipajte usitnjene orahe (ne mlevene) i mešajte ih dok ne osetite prijatnu aromu oraha (oko 5 minuta). Odmrznite na sobnoj temperaturi bobice crvene ribizle i brusnice.
U velikoj činiji spojite kuvanu kinou, dodajte zapečeno povrće, orahe, naseckani peršun i ribizlu. Dobro promešajte, probajte i začinite još ako treba. Možete da dodate maslinovo, bundevino ili drugo omiljeno ulje.
ŠKORPIJA (23. oktobar-22. novembar)
Za vas je voda najzdravije piće premda vam neće škoditi ni da pojedete nešto zdravo. Na primer ovo:
Batat sa pečurkama, spanaćem i semenkama bundeve
Potrebno za 3 porcije:
2 srednja batata
400g šampinjona
200-300g sirovog spanaća
50g očišćenih semenki bundeve
1 kašičica soli
malo bibera
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice mlevene ljute paprike
sušeno začinsko bilje po izboru (origano, bosiljak, timijan ili drugo)
maslinovo ulje
sok 1/3 limuna
10 komada čeri paradajza (opciono)
Iseckajte batat na male kockice, sve sa ljuskom. U maloj činiji pomešajte so, biber, cimet, ljutu papriku i začinsko bilje. Sa polovinom ove smese pospite batat, naprskajte ga uljem i stavite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 25 minuta, dok ne omekša.
Dok se batat peče, naseckajte pečurke uzdužno na nekoliko delova. Operite spanać i odstranite peteljke i rebra listova, jer u njima ima dosta oksalne kiseline štetne po organizam. Dinstajte pečurke u poklopljenom tiganju oko 3-4 minuta, zatim dodajte listove spanaća i ostatak začina, promešajte i opet poklopite.
Nakon 2-3 minuta otvorite tiganj i pustite da se pečurke i spanać dinstaju još par minuta tako da višak vode ispari. Dodajte pečen batat, semenke bundeve, čeri paradajz i limunov sok. Dobro promešajte i poslužite.
STRELAC (23. novembar-21. decembar)
Izbegavajte nekvalitetnu hranu i lošu atmosferu. I jedno i drugo će vas oneraspoložiti, pa ćete jesti još više nezdrave hrane. Pošto Strelčevi jedu pasulj, probajte ovaj recept:
Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem
200 g crnog pirinča
100-150 g mungo pasulja
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
2 slatke paprike
1 veza svežeg korijandera (ili peršuna)
ulje (gi, maslinovo ili bilo koje drugo nerafinisano)
Skuvati crni pirinač u tri šolje slane vode. Kada provri, smanjiti vatru i kuvati još oko 30 minuta. Mungo pasulj potopiti na sat vremena. Kuvati ga oko 20-25 minuta.
Naseckati crni luk i izdinstati ga na ulju dok ne postane providan. Krupno narendati šargarepu, izručiti u tiganj sa lukom, dodati malo vode i dinstati oko pet minuta. Sitno naseckati paprike, dodati u tiganj i dinstati svo povrće još desetak minuta.
Dodati povrću gotov pirinač i mungo pasulj, promešati i dinstati još par minuta. Na kraju posuti seckanim korijanderom ili peršunom.
JARAC (22. decembar-19. januar)
Volite da kuvate, ali bez eksperimentisanja. Ipak, uz ovaj recept nema mesta za tremu.
Čorba od batata i šargarepe sa pečurkama
750 g batata (3-4 komada)
1-2 velike šargarepe
1 kašičica narendanog đumbira
1 kašičica karija
400 g šampinjona, šitaka ili drugih pečuraka
2 čena belog luka
1 glavica crnog luka
2 kašike putera gi ili kokosovog ulja
so i biber
mladi luk
sok 1/3 lumuna (opciono)
Očistite batat i šargarepu i naseckajte ih na komadiće srednje veličine. Ubacite u šerpu i zalijte 1 litrom vode. Pustite da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte dok šargarepa ne omekša (oko 25 minuta). Ugasite vatru, dodajte narendani đumbir, kari, so, biber i izgnječen beli luk. Dobro promešajte, dodajte malo gi putera ili kokosovog ulja, limunovog soka i izmiksajte sve u blenderu ili štapnim mikserom.
U tiganju na puteru ili kokosovom ulju izdinstajte sitno naseckan crni luk i pečurke dok one ne omekšaju (5-10 minuta).
Sipajte čorbu u tanjire, a preko stavite pečurke i naseckan mladi luk.
VODOLIJA (20. januar-18. februar)
Naučite da se kontrolišete i da prestnete da jedete u trenutku kad osetite da je bilo dovoljno, čak i ako vam krene voda na usta od ovog predloga.
Špagete sa povrćem i šitake pečurkama
200-250 g špageta od heljdinog, integralnog pšeničnog, speltinog ili ražanog brašna
250-300 g svežih šitake pečuraka
1 veza mladog luka
2 šargarepe
1 slatka paprika
2 čena belog luka
1/3 limuna
ljuta papričica (po ukusu)
susamovo ulje
1 kašika balzamiko sirćeta
so, biber
2 kašike susama
Naseckati šitake pečurke na komadiće srednje veličine, šargarepu i papriku na trakice, ljutu papričicu na sitne komadiće, a mladi luk (samo zeleni deo) – na trakice dužine oko 5 cm. Beli luk sitno naseckati. Zagrejati vodu, posoliti je i kada provri skuvati špagete. Špagete od heljdinog brašna kuvaju se najkraće – svega 5 minuta, dok je za ostale potrebno od 8 do 10 minuta.
Zagrejati u velikom tiganju ili voku susamovo ulje i dodati odmah balzamiko sirće. Staviti u tiganj pečurke i stalno mešajući pržiti ih par minuta. Zatim dodati šargarepu, papriku i ljutu papričicu Nakon jednog minuta dodati so, biber, beli luk i sok od limuna. Mešajući propržiti sve još 3-4 minuta. Gotove špagete isprati vodom i dodati u tiganj sa povrćem. Promešati sve, dodati mladi luk i ostaviti na vatri još jedan minut. Na kraju dodati semenke susama.
RIBE (19. februar-20. mart)
Ribe treba da izbegavaju kiselu hranu, ren i prženu slaninu. Imaju vrlo osetljiv želudac koji loše reaguje na teška jela. Za promenu napravite ukusno vegetarijansko jelo.
Kari sočivo sa spanaćem
250g sočiva
1 kašika gi (prečišćenog putera) ili maslinovog ulja
2 čena belog luka
250-300g svežeg spanaća
1 konzerva (400ml) seckanog paradajza sa sokom ili 3 komada svežeg naseckanog paradajza
1-2 kašičice karija
1-2 kašičice narendanog đumbira
½ kašičice soli
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice muskatnog oraščića
¼ šolje sušenog paradajza (opciono)
Operite sočivo i skuvajte ga dok malo ne omekša, ali ne skroz, jer ćete ga kasnije dinstati zajedno sa spanaćem. Za braon sočivo je to oko 20 minuta, za crveno – 10-15, a za mungo – oko 25 minuta.
Operite i naseckajte spanać. U dubokom tiganju zagrejte gi ili maslinovo ulje. Dodajte izgnječeg beli luk, đumbir, kari, cimet, muskatni oraščić, so i mešajte sastojke oko 1 minut na slaboj vatri. Zatim dodajte spanać, promešajte ga i poklopite na 1-2 minuta, dok spanać ne omekša.
Zatim dodajte sočivo, paradajz iz konzerve, sušeni paradajz (nije obavezno), dobro promešajte, poklopite i dinstajte na slaboj vatri oko 20 minuta. Na kraju možete dodati sveži peršun.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: VITA.RS
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem