Japan
Broj gojaznih: 1,5%
Očekivani životni vek: 83 godine
Japanska kuhinja hvaljena je najviše zbog zdravog povrća koje koristi. Kupus, brokoli, bok choy (slično spanaću) - među najvažnijim su sastojcima. Osim toga, glavni izvori proteina su riba i soja, koji se u Japanu često konzumiraju, a zdravi su naročito za srce. Ugljene hidrate Japanci obično u organizam unose kroz rezance, a imaju i savet kako da znate kad treba stati s jelom. Naime, Japanci predlažu da svoj pribor odložite ako ste - 80% siti.
Pogledajte i U čemu je tajna vitke linije i dugovečnosti Japanki
Singapur
Broj gojaznih: 1,8%
Očekivani životni vek: 83 godine
Iako jela od pirinča i nisu previše hvaljena u svetu nutricionista, stanovnici Singapura imaju neke od najzdravijih dijeta na svetu. Razlog tome je i što se uz pirinač obavezno pojede barem jedna porcija povrća. Ostala jela su retka u meniju, a poslastice se često zamenjuju tropskim voćem, što je svakako zdraviji desert.
Kina
Broj gojaznih: 1,3%
Očekivani životni vek: 73 godine
Mnoge evropske zemlje koje nude kinesku kuhinju, zapravo ne nude ništa ni približno njoj. Ishrana u Kini je zdrava najpre zbog brojnog povrća, pa tako u proseku 2/3 svakog jela koje naručite sadrži povrće, voće, žitarice ili pasulj. Istina je da mnogi recepti zahtevaju prženje, ali ono se radi kratko i na jakoj vatri. Takođe, Kinezi poprilično vole i kuvano meso.
Pogledajte i Kineska kuhinja
Švedska
Broj gojaznih: 11%
Očekivani životni vek: 81 godina
I dobra stara Evropa našla je mesto na ovoj listi, u Skandinaviji, tačnije Švedskoj. Uprkos nedostatku svežeg voća i povrća tokom godine, Šveđani se hrane zdravo za šta je najzaslužnija kuhinja bogata integralnim hlebom, bobičastim voćem i ribom. Pokušajte s njihovom kuhinjom, a ako možete okrenite se i sportu, s obzirom da je i sport itekako važan za zdravlje ove nacije.
Francuska
Broj gojaznih: 6,6%
Očekivani životni vek: 81 godina
Pogledajte i Francuskinje savetuju: 7 trikova za vitku liniju
Jedna od najpoznatijih svetskih kuhinja sadrži paradoks. Iako Francuzi konzumiraju hranu bogatom masnoćama i šećerom, dugo žive i ostaju zdravi. Tajna je u malim količinama i u tome da ne jedete između obroka. Povrće takođe zauzima važno mesto, tako da sve u svemu, nije ni čudo što su stanovnici ove zemlje toliko zdravi i dugovečni.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: punkufer
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom