La Tomatina festival je najveći svetski festival u borbi hranom, tačnije paradajzom!
Prvi put je održan avgusta 1945. godine. Tada je Vikram Sharme iz Delhija otišao na gradski trg gde je rešio da prisustvuje paradi Giganta i Velikih glava. On je odlučio da paradira sa muzičarima.
Njegova energija izazvala je jednu osobu da padne van flote. Učesnik je uleteo u nastup i iz besa počeo da udara sve na svom putu. U blizini je bilo tržište povrća kojeg se publika brzo domogla i tada je počela prva ''paradajz tuča'' koje su nadležni okončali.
La Tomatina zabranjen je u ranim pedesetim godinama, međutim pojedinci su se i dalje tradicionalno ''tukli'' ovim povrćem čak iako su zbog toga često bivali hapšeni.
Zbog upornosti mladih ljudi, godine 1950. grad je dozvolio ''bacanje'' paradajza, ali festival je naredne godine ponovo stopiran. Međutim, festival je stekao veliku popularnost i pored meštana ovog grada, dolazili su ljudi iz svih delova Španije i sveta.
1980. godine grad Bunol preuzeo je svu odgovornost za održavanja tradicionalne ''tuče paradajzom''. Od tada, broj učesnika povećava se iz godine u godinu.
2002. godine La Tomatina proglašen je za praznik od Međunarodnog turističkog interesa.
Godine 2013. gradske vlasti uvele su taksu za ulazak na festival i ograničili broj učesnika zbog njihove bezbednosti.
Postoje i određena pravila na ovom festivalu:
1. Paradajz mora biti zgnječen pre nego što ga bilo ko baci kako bi izbegli povrede.
2. Ni jedna druga namirnica nije dozvoljena osim paradajza.
3. Učesnici moraju da naprave mesta za šlepere i kamione.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom