Za zdravu štitnu žlezdu veoma je bitno šta unosite u organizam od hrane. Možda je vreme da promenite prehrambene navike i u svoj dnevni jelovnik unesete namirnice koje do sada niste unosili.
Pogledajte i Domaći lek za štitnu žlezdu od oraha i meda
Doručak
Kvinoja (bezglutenska žitarica koja reguliše probavu i štiti srce) sa jabukom, cimetom i orasima i čaša svežeg soka od ananasa
Sastojci: (za 1 osobu)
70 g bio kvinoje, bio pirinčanog mleka, dodajte na kraju kuvanja 1/2 supene kašike suvih brusnica, 1 zelena jabuka (narendana), polovina supene kašike badema, 1 desertna kašičica meda, 1 supena kašika mešanih semenki (susama, suncokreta, bundeve) prstohvat cimeta.
Priprema: Kvinoju stavite u posudu u koju ste dodali dvostruku količinu vode i kuvajte oko 15 minuta. Nemojte mešati kvinoju tokom kuvanja, jer se neće podjednako skuvati. Kada je kuvana, dodajte suve brusnice i mleko, 1 do 2 minuta sve zajedno kuvajte, pa sklonite sa vatre.
Kada se blago ohladi, dodajte narendanu jabuku, bananu, cimet, med i sve lagano promešajte i stavite u činiju. Po vrhu pospite semenkama i orasima.
Pogledajte i Domaći tonik za bolji rad štitne žlezde
Ručak
Varivo od mahunarki sa morskim algama
Sastojci: (za 4 osobe)
100 g zobenih pahuljica, 2 supene kašike morskih algi, 50 g leblebije, 150 g crvenog ili belog pasulja, 2 veća naseckana luka, 1 čajna kašičica kurkume.
Priprema:
Preko noći potopite leblebiju i pasulj. Ako zaboravite, ujutro ove sastojke potopite u vodi i ostavite neka odstoje oko 5 sati. U posudi za kuvanje prodinstajte luk, dodajte mahunarke i zobene pahuljice pa sve prelijte vrelom vodom.
Dodajte kurkumu i začinite. Kuvajte oko sat vremena (možete i par minuta duže), ali uz često mešanje. Morske alge operite, dodajte varivu i kuvajte zajedno još 10 minuta. Po želji, varivu možete dodati malo crvene paprike u prahu i sveže naseckani beli luk.
Pogledajte i 6 namirnica za zdravu štitnu žlezdu
Večera
Smirujuća salata od mešanog povrća
Sastojci: (za 2 osobe)
1 narendna šargarepa, zelena lisnata salata, narendani koren pola celera, krastavac, 4-5 kašika smeđe ohlađenog pirinča.
Priprema: Pomešajte sve sastojke i začinite ih sokom od limuna i maslinovim uljem.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: alternativa-za-vas.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom