Koštunjavo voće, riba i semenke

Kako godine prolaze, naša koža postaje tanja i slabija. Zato su nam neophodne esencijalne masne kiseline koje će je održati mekom i zdravom. Losos i tunjevina, koštunjavo voće i laneno seme odličan su izvor omega-3 masne kiselime. Ove namirnice trebalo bi da konzumirate najmanje tri puta nedeljno.

Pročitajte i 7 najboljih antiejdžing biljaka

Zaboravite na alkohol

Konzumiranje alkohola podstiče stvaranje slobodnih radikala koji uništavaju ćelije i ubrzavaju proces starenja. Osim toga, kad pijemo brže dehidriramo, a dehidracija negativno utiče na procese pomoću kojig naše telo apsorbuje, skladišti i koristi hranljive materije, uključujući i one koje su važne za zdravlje kože. Uz to, preterana konzumacija alkohola može da izazove i pucanje kapilara na licu.

Izbegavajte namirnice koje nadimaju

Hronična nadutost povezana je s povišenom temperaturuom, oticanjem, crvenilom, što su u stvari odgovori organizma na upalne procese. Namirnice koje jačaju upale su one bogate "lošim" ugljenim hidratima kao što su proizvodi od belog brašna, beli pirinač, šećer i namirnice bogate šećerom, pržena hrana, mesne prerađevine... Nadimanje pospešuje i prekomerna telesna težina, tako da imate još jedan razlog da pazite na ishranu. Kad jedemo nezdrave ugljene hidrate, oni ulaze u krv, vezuju se za kolagen, protein koji kožu održav mladom, i elastine, i zbog toga koža gubi elastičnost, struktura joj slabi, i za posledicu imamo vidljive znakove starenja. Koje se namirnice bore protiv toga? Brokoli, kurkuma, đumbir, losos, na primer.

Pogledajte i Domaća krema protiv bora

Jedite "u bojama"

Voće i povrće živih boja sadrži dragocene fitonutrijente koji se ponašaju kao antioksidanti i štite ćelije kože od štetnog uticaja slobodnih radikala. Što šarenije - to bolje: brokoli, borovnice i drugo bobičasto voće, limun, pomorandže, paprika... neka sve to bude na vašem nedeljnom meniju.

Izbegavajte gotovu hranu

Gotova i delimično prirpremljena jela koja možete kupiti u supermarketima, kao što su recimo smrznuti pekarski proizvodi, pice koje je potrebno samo podgrejati ili "dopeći" su katastrofa u najavi, pošto su ovakvi proizvodi puni loših ugljenih hidrata, nezdravih masnoća i aditiva. Umesto da živite na gotovim proizvodima, pokušajte da kuvate kad god ste u prilici.

Pročitajte i Domaća maska koja uklanja bore i ožiljke od akni

Crveno voće i povrće

Povrće bogato betakarotenom i likopenom, kao što su, recimo, paradajz i lubenice, štite kožu od sunca. I, ono što je važno - likopen je jedan od retkih nutrijenata koji su organizmu dostupniji nakon kuvanja. Neka jela zasnovana na domaćem paradajz sosu budu vaš izbor ovog leta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Mondo