Koštunjavo voće, riba i semenke
Kako godine prolaze, naša koža postaje tanja i slabija. Zato su nam neophodne esencijalne masne kiseline koje će je održati mekom i zdravom. Losos i tunjevina, koštunjavo voće i laneno seme odličan su izvor omega-3 masne kiselime. Ove namirnice trebalo bi da konzumirate najmanje tri puta nedeljno.
Pročitajte i 7 najboljih antiejdžing biljaka
Zaboravite na alkohol
Konzumiranje alkohola podstiče stvaranje slobodnih radikala koji uništavaju ćelije i ubrzavaju proces starenja. Osim toga, kad pijemo brže dehidriramo, a dehidracija negativno utiče na procese pomoću kojig naše telo apsorbuje, skladišti i koristi hranljive materije, uključujući i one koje su važne za zdravlje kože. Uz to, preterana konzumacija alkohola može da izazove i pucanje kapilara na licu.
Izbegavajte namirnice koje nadimaju
Hronična nadutost povezana je s povišenom temperaturuom, oticanjem, crvenilom, što su u stvari odgovori organizma na upalne procese. Namirnice koje jačaju upale su one bogate "lošim" ugljenim hidratima kao što su proizvodi od belog brašna, beli pirinač, šećer i namirnice bogate šećerom, pržena hrana, mesne prerađevine... Nadimanje pospešuje i prekomerna telesna težina, tako da imate još jedan razlog da pazite na ishranu. Kad jedemo nezdrave ugljene hidrate, oni ulaze u krv, vezuju se za kolagen, protein koji kožu održav mladom, i elastine, i zbog toga koža gubi elastičnost, struktura joj slabi, i za posledicu imamo vidljive znakove starenja. Koje se namirnice bore protiv toga? Brokoli, kurkuma, đumbir, losos, na primer.
Pogledajte i Domaća krema protiv bora
Jedite "u bojama"
Voće i povrće živih boja sadrži dragocene fitonutrijente koji se ponašaju kao antioksidanti i štite ćelije kože od štetnog uticaja slobodnih radikala. Što šarenije - to bolje: brokoli, borovnice i drugo bobičasto voće, limun, pomorandže, paprika... neka sve to bude na vašem nedeljnom meniju.
Izbegavajte gotovu hranu
Gotova i delimično prirpremljena jela koja možete kupiti u supermarketima, kao što su recimo smrznuti pekarski proizvodi, pice koje je potrebno samo podgrejati ili "dopeći" su katastrofa u najavi, pošto su ovakvi proizvodi puni loših ugljenih hidrata, nezdravih masnoća i aditiva. Umesto da živite na gotovim proizvodima, pokušajte da kuvate kad god ste u prilici.
Pročitajte i Domaća maska koja uklanja bore i ožiljke od akni
Crveno voće i povrće
Povrće bogato betakarotenom i likopenom, kao što su, recimo, paradajz i lubenice, štite kožu od sunca. I, ono što je važno - likopen je jedan od retkih nutrijenata koji su organizmu dostupniji nakon kuvanja. Neka jela zasnovana na domaćem paradajz sosu budu vaš izbor ovog leta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Mondo
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno