Dobar kolač nemoguće je ispeći bez odgovarajućeg "dizača" testa, odnosno ispravnog praška za pecivo ili sode bikarbone.

Soda bikarbona može imati gotovo "večan" rok trajanja ako je držite na suvom i tamnom mestu neotvorenu. Proizvođači savetuju, pak, da zamenite kutijicu svake tri godine, a u slučaju da je imate otvorenu i držite u frižideru, trebalo bi da je potrošite u roku od mesec dana. 

Pogledajte i Koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone?

Ali, ako je čuvate na nepravilan način, ona može izgubiti svoje "dizačke" sposobnosti za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela pre klasičnog roka trajanja. Upravo zato dobro je napraviti brzopotezni test za proveru ispravnosti. 

Četvrtinu čajne kašičice sode bikarbone pomešajte s nešto vruće vode i četvrtinom čajne kašičice sirćeta. Ako smesa počne da peni, prah je dobar za korišćenje. U slučaju da tečnost ostane mirna, nabavite novu sodu za pečenje.

Prašak za pecivo je još jedno zapanjujuće čudo kuhinje – naime, sprovedena je studija gde je za pečenje kolača korišćen prašak star 29. godina (neotvoren i u originalnom pakovanju), koji je dao besprekorne rezultate. Ali, ako imate otvorenu kutiju praška za pecivo, najbolje je napraviti test. 

Pogledajte i Kako da napravite zamene za prašak za pecivo

Četvrtinu čajne kašičice praška za pecivo pomešajte s malo vruće vode i proverite pojavljuju li se u istoj mehurići (u ovom slučaju kiselina poput sirćeta nije potrebna). Ako voda ne peni, nabavite novo pakovanje praška za pecivo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer