Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Test: Saznajte da li će vam kolač uspeti

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Da bi vam kolač uspeo proverite svežinu namirnica uz pomoć ovog testa.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Dobar kolač nemoguće je ispeći bez odgovarajućeg "dizača" testa, odnosno ispravnog praška za pecivo ili sode bikarbone.

Soda bikarbona može imati gotovo "večan" rok trajanja ako je držite na suvom i tamnom mestu neotvorenu. Proizvođači savetuju, pak, da zamenite kutijicu svake tri godine, a u slučaju da je imate otvorenu i držite u frižideru, trebalo bi da je potrošite u roku od mesec dana. 

Pogledajte i Koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone?

Ali, ako je čuvate na nepravilan način, ona može izgubiti svoje "dizačke" sposobnosti za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela pre klasičnog roka trajanja. Upravo zato dobro je napraviti brzopotezni test za proveru ispravnosti. 

Četvrtinu čajne kašičice sode bikarbone pomešajte s nešto vruće vode i četvrtinom čajne kašičice sirćeta. Ako smesa počne da peni, prah je dobar za korišćenje. U slučaju da tečnost ostane mirna, nabavite novu sodu za pečenje.

Prašak za pecivo je još jedno zapanjujuće čudo kuhinje – naime, sprovedena je studija gde je za pečenje kolača korišćen prašak star 29. godina (neotvoren i u originalnom pakovanju), koji je dao besprekorne rezultate. Ali, ako imate otvorenu kutiju praška za pecivo, najbolje je napraviti test. 

Pogledajte i Kako da napravite zamene za prašak za pecivo

Četvrtinu čajne kašičice praška za pecivo pomešajte s malo vruće vode i proverite pojavljuju li se u istoj mehurići (u ovom slučaju kiselina poput sirćeta nije potrebna). Ako voda ne peni, nabavite novo pakovanje praška za pecivo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti