Naučnici sa jednog Univerziteta u Njujorku sproveli su veliko istraživanje u koje je bilo uključeno oko 970 ljudi, godina između 23 i 98. Njihove navike u ishrani se nisu menjale tokom istraživanja.
Eksperiment je pokazao da čokolada ima direktan efekat na našu kognitivnu funkciju i da njeno redovno konzumiranje značajno može da poboljša pamćenje i razvijanje apstraktnog razmišljanja.
Pogledajte i Čokolada - slatki izvor sreće
Pre nekoliko godina, istraživači sa Tel Aviv Univerziteta su otkrili da svakog jutra jedu čokoladu. Tvrdili su da im pomaže da rade bolje. Takođe, suprotno mišljenju da ljudi koji su na dijeti ne smeju da jedu čokoladu, dokazano je da ona u stvari pomaže kod gubljenja kilograma.
Kada se probudite, vašem mozgu je odmah potrebna energija, a jutro je deo dana kada telo hranu pretvara u energiju. Kasnije u toku dana, kada jedete, vaše telo i mozak su i dalje pod "visokim alarmom", čuvajući energiju iz hrane za rezervu. Na ovaj način se ljudi goje kada jedu manje.
Pogledajte i Zbog čega je čokolada dobra za zdravlje žena
Čokolada se ne bi trebalo konzumirati posle 9 sati ujutru, a prema mišljenju stručnjaka, ljudi koji jedu ugljene hidrate, proteine i desert od 600 kalorija gube više kilograma nego oni koji jedu doručak od 300 kalorija i kasnije iste obroke u toku dana.
Šta je to što čokoladi daje pozitivan efekat?
Eksperti kažu da je to nutrijent - flavonoid, koji se često nalazi u hrani baziranoj na bilju i koji čini oko 20% zrna kakaa. Visoke količine flavonoida se takođe mogu pronaći u čaju, crvenom vinu i voću kao što su grejpfrut i jabuke.
Tako da, sledeći put kada se budete premišljali oko toga da li da uzmete čokoladu ili ne, uradite to za doručak! Vaš mozak, ali i struk će vam biti sigurno zahvalni, a vi ćete se osećati bolje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zenskimagazin.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus