Kako bi se suđe savršeno opralo svaki put u mašini, postoji nekoliko trikova koji će vam to omogućiti: 

Dok slažete tanjire na donjem delu, neka jedan bude veliki, a jedan mali. Tako će više vode dopreti do njih i bolje će ih oprati.

Velike površine poput plastičnih daski za sečenje, plehova, tiganja ili velikih tanjira preporučuje se da se stave uz rubove. Tako će i prskalice moći neometano da rade, a i dobro će se oprati. 

U novijim mašinama za suđe nije potrebno ispirati svaki tanjir. Dovoljno je samo odstraniti ostatke hrane ako planirate da uključite mašinu tokom istog dana. 

PROČITAJTE JOŠ: Pogledajte kako radi mašina za pranje posuđa (VIDEO)

Noževe radi sigurnosti oštricom uvek okrenite prema dole. Ako imate malu decu u kući, preporučuje se tako da složite i viljuške. 

Pribor za jelo je dobro sortirati tako da viljuške stavljate u poseban odeljak, noževe takođe, kao i kašike. Tako ćete trošiti manje vremena kada ih budete spremali. Samo ćete ih uzeti u ruku jednim potezom i staviti u ladicu.

Tiganje složite uz rub, idealno je onako kako slažemo i tanjire. 

Šolje i čaše idu u gornji deo, a preporučuje se da ostavite malo mesta između njih kako se ne bi oštetili međusobnim trenjem.

Šolje složite tako da drškica prolazi kroz prored. 

Činije se idealno peru na gornjem delu, a treba ih staviti tako da se naslanjaju jedna na drugu i da ulaze u svoj odeljak. 

Ako imate posudicu za pribor za jelo koja se može rastaviti po sredini, možete je odvojiti i prisloniti skroz uz rub kako bi dobili više prostora.

Mašinu ne treba pretrpavati jer se većina suđa tada neće moći dobro da opere.

Pre nego što upalite mašinu dobro je otvorite toplu vodu na slavini u kuhinji. Tako će prva voda u perilici biti topla, a i bićete sigurni da je odvod prohodan.

Ako mašinu nećete da upalite isti dan, a nemate običaj da ispirate sve tanjire onda je dobro suđe da složite zavisno o tome što je bilo na njemu. Istraživanja su pokazala da je uz rubove mašine u donjem delu bolje staviti suđe s ostacima koji su bazirani na proteinima, npr. jaja ili meso jer njima treba više vremena da se dobro operu. Tuda voda sporije prolazi pa se to suđe može bolje namočiti i ostaci se onda bolje operu.

PROČITAJTE JOŠ:  supersaveta za mašinsko pranje posuđa

Iznad i ispod rotacijskog dela prskalice najbolje je da stavite posude u kojima je bila hrana bazirana na ugljenimhidratima. Npr. posude od pire krompira ili sosa od paradajza. Njima treba jak mlaz vode da bi se dobro oprali, a on je najjači upravo na tom mestu. Njima je potrebno manje deterdženta, a više sile.

 Periodično očistite svoju mašinu. Proverite filtere, uklonite ostatke i isperite pod vrućom vodom. Po dnu mašine pospite sodu bikarbonu, a u pregradu za tabletu stavite beli alkoholno sirće. Pokrenite na najvišoj temperaturi. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

Izvor: 24 sata