Kako se godišnja doba smenjuju, tako se smenjuje i izbor svežeg voća i povrća na pijačnim tezgama i u vašim baštama. Dok su leto i jesen prebogati ukusima i bojama, zima je nešto slabija , što je i sasvim normalno i prirodno jer se temperature u našim krajevima spuštaju ispod nule.

Međutim, to ne znači da trpeza ne sadrži povrće. Zimski period je idealan za tople supe i čorbe kao i razne priloge uz meso, pa su tako dostupne kese raznog zamrznutog povrća.

PROČITAJTE JOŠ: 7 efikasnih trikova da povrće i voće ne istruli u frižideru

Pitanje koje verovatno muči sve domaćice i one koji vole da su im obroci zdravi i šareni jeste da li je zamrznuto povrže uopšte zdravo i da li ima istu ili sličnu nutritivnu vrednost kao sveže? 

Nutricionisti i stručnjaci kažu da nema razloga za brigu! Nedavno sprovedena studija pokazala je da postoji vrlo mala ili uopšte ne postoji razlika u nutritivnim vrednostima osam vrsta povrća koje su ispitivali i objavili u Žurnalu za agrikulturu i hranu. Štaviše, stručnjaci su došli do saznanja da čak smrznute borovnice, boranija i kukuruz sadrže više vitamina c nego sveže.

PROČITAJTE JOŠ: Stručnjaci savetuju: Način na koji sečete povrće određuje njegov ukus

Ono što igra veliku ulogu je i način na koji spremate određeno zamrznuto povrće jer ovakve namirnice gube vitamine koji su vezani vodom za vlakna. Međutim, supe su idealno rešenje jer praktično jede tu vodu koja je prepuna vitamina koje je povrće pustilo. Spremanje povrća na pari ili grilovanje su, takođe, dobro rešenje sve dok ne vam povrće ne zagori. 

Sveže povrće je možda za malu nijansu u prednosti jer ne ostavlja ostake ugljen-dioksida koji ostaje prilikom zamrzavanja i ponovnog odmrzavanja u vašoj kuhinji.

U svakom slučaju, nećete pogrešiti ako zimu provedete uz kesice kombinovanog povrća!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/