Veliki vaskršnji post je počeo, a sve više ljudi u Srbiji se odlučuje da posti. 

Postoje mnoge nedoumice šta je u tim danima dozvoljeno jesti, a šta ne. Kada se posti na vodi, kakva se hrana jede? Posna hrana je sva hrana koja nema životinjske sastojke u sebi, piše Kurir.

Posni nisu sir, jaja, alkohol, meso. 

To je mrsna hrana. U crkvenom kalendaru označeno je tačno šta se jede određenog dana. Svaki dan je označen, pa stoji „voda“, „ulje“ ili „mrs“. Ovo je objašnjenje koje će vam pomoći da vam bude jasnije šta jedete tih dana. Kada u kalendaru za taj dan stoji „voda„, znači da se jede hrana koja je posna a nije spremljena na ulju i nema u sebi ulja.

Kada za dan u crkvenom kalendaru stoji „ulje“ – to je posna hrana koja može biti spremljena na ulju i sa uljem.

Dan kada u crkvenom kalendaru stoji „riba“ – tada se jede posna hrana, ali je dozvoljena i riba i vino.

PROČITAJTE JOŠ: Proverite zašto su najukusnija: 3 recepta za posna jela na vodi

Danas nije teško postiti budući da mnogi proizvoda koji su posni, ali isto tako mora se obratiti pažnja na deklaraciju jer, iako se za mnoge namirnice misli da su posne, one to nisu jer sadrže sastojke životinjskog porekla.

Veoma je važno da pročitate deklaraciju, jer i mnogi biljni sirevi mogu da sadrže neki sastojak životinjskog porekla - kazein. Ako kupujete biljni kačkavalj, proverite da li sadrži kazein.

Takođe, u mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina posna. Na primer, hleb se u nekim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja, kako bi dobili sjaj i hrskavost.

Šokantno je i saznanje da svaka riblja pašteta nije posna, pa se i tu preporučuje da se pročita deklaracija.

U većina bombona nije posna jer takođe sadrži supstance životinjskog porekla. Iako se mislilo da su gumene bombone posne, ispostavilo se da nisu jer se želatin dobija kuvanjem životinjske kože, vezivnoga tkiva ili kosti životinja, često svinja ili krava.

Dobro obratite pažnju i na napolitanke jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/