Iako ga mnogi ne vole zbog intenzivnog i jakog ukusa i mirisa, beli luk je od davnina nezaobilazan sastojak mnogih svetskih kuhinja i njihovih tradicionalnih recepata. I u srpskoj kuhinji je veoma zastupljen, čak ima jela koja se bez njega ne mogu ni zamisliti.

Evo kako se koristi u mediteranskoj kuhinji:

ITALIJA
Brusketi se prave tako što se hleb prepeče i istrlja očišćenim čenom belog luka. Nakon toga se paradajz iseče na kockice i doda se malo soli i bosiljka.
Italijani dodaju beli luk i u sos tako što ga lagano proprže na maslinovom ulju i njime preliju jelo.

GRČKA
Skordalija se priprema od kuvanog paradajza i svežeg belog luka, a svetski poznati
tzatziki, kombinacija jogurta sa svežim krastavcem i belim lukom, savršen je uz jagnjetinu s  roštilja.

FRANCUSKA
Poznati provansalski sos ajoli, čiju osnovu čine majonez, maslinovo ulje i beli
luk, savršeno se slaže s jelima od ribe, ali se često služi.