Danas je Veliki petak, dan koji se još naziva i "petak stradanja", a podrazumeva najstroži post. Na ovaj dan farbamo uskršnja jaja i pripremamo ih za nedelju.

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. 

Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv. Ovo jaje se naziva „čuvarkuća“, čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv.

Pogledajte i Kako da napravite prirodne boje za farbanje jaja

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cele godine čuvala kuću i ukućane.

Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Kada osvanje uskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Uskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez usršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu, a da vam nije doneo jaja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Stil.kurir.rs