1. Stavite papni ubrus u fioku za povrće
Uz pomoć ovog trika, papir će upiti višak vlage iz salate ili drugog povrća i tako sprečiti da salata uvene ili istrune. Takođe, ovaj trik pomoći će vam i da održite fioku za povrće čistom, pa se barem oko toga nećete mučiti!
2. Ne razdvajajte banane!
Ako želite da vam banane izdrže što duže bez da pocrne ili se pokvare, ostavite ih u snopu. Još bolji način kako održati banane svežim, jeste da zamotate vrh snopa banana plastičnom folijom. Folija će zadržati svežinu banana i omogućiti vam 3 - 5 dodatnih dana svežih banana.
Pogledajte i Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru
3. U kesu sa krompirom stavite jabuku
Želite li što duže zadržati svežinu krompira, i sprečiti njegovo klijanje i propadanje, stavite jabuku u kesu ili džak s krompirom. Naime, jabuka proizvodi etilen koji sprečava da krompir istrune i održava ga svežim i čvrstim.
4. Bobičasto voće operite u sirćetu
Jagode, maline, borovnice i ostalo bobičasto voće su daleko skuplje od ostalog voća i naravno da ga želimo što duže održati svežim. Stoga, pripremite kupku od 1 šoljice vinskog sirćeta i 3 šoljice vode i u njoj operite bobičasto voće, pa potom ga dobro osušite i spremite u frižider. Sirće sprečava stvaranje plesni i gljivica, ubija bakterije koje su se možda našle na bobicama.
Pogledajte i Saveti iskusnih domaćica: Ove 4 stvari morate znati o frižideru
5. Ne stavljajte paradajz u frižider
Ovo ukusno i omiljeno povrće na hladnoj temperaturi gubi ukus, ali i sočnost. Stoga, paradajz radije držite u špajzu, na suvom i tamnom mestu. Isto pravilo važi za luk i krompir.
6. Celer ne držite u plastičnoj foliji
Umesto u plastičnu, zamotajte ga u aluminijsku foliju. Naime, plastična folija će pospešiti stvaranje gasova koji uzrokuju kvarenje i sušenje celera, a aluminijska folija će to sprečiti.
Pogledajte i Kako napraviti dobar raspored hrane u frižideru
7. Stavite zeleno lisnato povrće u vazu
Naime, kada povrće za supu, poput peršuna, celera i slično, koristite za jelo, uzmete jedan deo dok drugi odložite u plastičnu foliju i odložite u frižider. No, kako bi takvo lisnato povrće održali što duže svežim, stavite ga u vazu ili čašu sa vodom.
8. Pečurke čuvajte u papirnoj kesi
Neki prodavci ovo i rade, čime se definitivno zadržava svežina pečuraka. Pa zašto to ne biste učinili i vi! Papirna kesa sprečiće stvaranje vlage koje je pogubno za pečurke koje su ubrane, jer naime, vlaga će uzrokovati plesan i truljenje.
9.Nekorišćeni avokado ne stavljajte u frižider
Tako neće dostići svoju punu zrelost i mekoću. Ostavite ga u posudi s voćem na sobnoj temperaturi čime ćete mu omogućiti da dobije onu savršenu mekoću i zrelost.
Pogledajte i Kako da očistite frižider za samo 15 minuta
10. Salatu perite u ledeno hladnoj vodi
Primetili ste kako vam je salata uvenula i mislili ste baciti pola listova? Više to ne morate činiti, zato što sve što treba napraviti je da stavite salatu na listove u posudu s ledeno hladnom vodom. I to je to! Listovi će se napiti vode i postati hrskavi i sveži!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: gastro.24sata.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus