Evo par izraza iz kuvarskog rečnika:
Blanširati - staviti namirnice u vodu za vreme vrenja, izvaditi za manje od minuta i zatim staviti u led.
Gratinirati - preliti jelo sosom, narendati sir i zatim zapeći u rerni.
Flambirati - zaliti neko jelo u toku pripreme alkoholom i zapaliti.
Kandirati - ušećeriti, uglavnom se radi o voću.
Bardirati – uviti u slaninu ili kriškama slanine prekriti jelo.
Bukanirati – sušiti komade mesa na suncu ili nad vatrom.
Sotiranje - prženje mesa na vreloj masnoći.
Klajster - brašno razmućeno u vodi, obično se koristi kako bi se zgusnulo neko jelo.
Žilijen - sečenje na trakice ili rezanca.
Konkase - iseckati na sitne kockice mesnati deo povrća.
Slajs - seći na tanke kriške.
Aspik – pihtije ili želatinozna masa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: salata.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom