Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KULINARSKA ABECEDA: Šta znači blanširati, bardirati, gratinirati, sotirati... ?

Pri čitanju recepata za pripremu nekih jela, mnogo puta smo naišli na nepoznate termine, evo šta oni znače...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Evo par izraza iz kuvarskog rečnika:

Blanširati - staviti namirnice u vodu za vreme vrenja, izvaditi za manje od minuta i zatim staviti u led.

Gratinirati - preliti jelo sosom, narendati sir i zatim zapeći u rerni.

Flambirati - zaliti neko jelo u toku pripreme alkoholom i zapaliti.

Kandirati - ušećeriti, uglavnom se radi o voću.

Bardirati – uviti u slaninu ili kriškama slanine prekriti jelo.

Bukanirati – sušiti komade mesa na suncu ili nad vatrom.

Sotiranje - prženje mesa na vreloj masnoći.

Klajster - brašno razmućeno u vodi, obično se koristi kako bi se zgusnulo neko jelo.

Žilijen - sečenje na trakice ili rezanca.

Konkase - iseckati na sitne kockice mesnati deo povrća.

Slajs - seći na tanke kriške.

Aspik – pihtije ili želatinozna masa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/  

Izvor: salata.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti