Obično ljudi izbegavaju čokoladu jer je puna šećera, ali ako je umereno jedete ona ima brojne benefite za vaš organizam. Naravno, bolje je ako čokolada ima veći procenat kakaoa. Super je za regulaciju šećera (crna čokolada ima niski glikemijski indeks), pozitivno utiče na srce (nekoliko kockica dnevno smanjuje krvni pritisak i poboljšava protok krvi), dobra je i protiv depresije (sadrži seratonin i endorfin)....
Ovaj recept za domaću čokoladu je odličan jer ne sadrži mleko, pa mogu da jedu i oni koji su intolerantni na laktozu i imaju alergiju na protein kravljeg mleka. Potrebna su vam 3 osnovna sastojka i dodaci po želji da je napravite.
Pročitajte i kako da napravite domaće bademovo mleko.
Sastojci:
- 3 kašike kokosovog ulja
- 3 kašike kakaoa
- 3 kašike meda
Dodaci:
- mleveni keks
- kokos
- lešnici
Priprema:
Istopite kokosovo ulje, pa dodajte kakao i med. Smanjite temepraturu i kuvajte nekih 3-5 minuta, uz konstantno mešanje. Sipajte dobijenu smesu na pek papir ili aluminijumsku foliju i pospite mlevenim keksom i kokosom. Ako želite možete da stavite i dodatke po želji kao što su suvo voće, lešnici...
Izvor: Stvar ukusa