Kada su napolju velike vrućine, hlade torte i kolači će vas u trenutku osvežiti. Ova sa keksom i belim filom je super ako poslužite sa limunadom, a možete da je dekorišete sezonskim voćem. Ako vam dolaze prijatelji keks torta sa filom je pravi odabir, a svi će hvaliti vaše poslastičarske sposobnosti.
Sastojci:
- 300 g keksa
- 120 g putera
- 30 ml mleka
Za fil:
- 400 ml mleka
- 70 g šećera
- 60 g kukuruznog skroba
- 1 žumance
- 200 ml zaslađene slatke pavlake
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 50 g bele čokolade
Priprema:
Keks izlomite na sitne komadiće, pa dodajte otopljeni puter, promešajte, a onda i mleko. Sve sjedinite. Podelite smesu na 2 jednaka dela, pa jedan deo utisnite u kalup prečnika 20 cm. Skrob i šećer pomešajte sa žumancetom, pa sipajte mleko i dobro promešajte da nema grudvica. Sipajte i slatku pavlaku, pa kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se skroz ne zgusne. Sklonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanile i belu čokoladu, pa promešajte da se svi sastojci sjedine. Po vrhu pospite preostali keks i stavite u frižider na 2 sata. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa