Ribizla u sirovom obliku je posebno bogata vitaminom C i polifenolima. Crna ribizla se obično kuva u slatkim ili slanim jelima. Koristi se za pravljenje džemova, marmelada i sirupa. Plod se takođe koristi za pravljenje alkoholnih pića i boja.
A ukoliko niste znali možete napraviti i domaći sladoled od ovih voćkica.
Sastojci:
- 150 g ribizli
- 80 g šećera
- 400 ml slatke pavlake
- 120 g kondenzovanog mleka
Priprema:
Stavite u šerpicu voće i šećer pa zagrevajte dok se šećer ne otopi. Dovedite do ključanja i krčkajte još 5 min. Slatku pavlaku i kondenzovano mleko dobro umutite. Sipajte u posudu, dodajte voće, promešajte lagano i zamrznite na par sati.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE