ČOKOLADNA TORTA SA PIŠKOTAMA: Lagana i kremasta, a za krckavu glazuru dodajte orahe u ganaš (VIDEO)

Čokoladna torta sa piškotama savršeno je lagana i kremasta, a recept je prilično jednostavan, samo je potrebno strpljenje da sačekate da se stegne.

Printscreen/YT/Fatto in Casa da Alba

Torte i kolači sa piškotama jedne su od omiljenih kod nas, a domaćice ih posebno vole jer nema pečenja i sama priprema je prilično jednostavna. Upravo je takva i čokoladna torta sa piškotama po ovom receptu. Kremsta lagana i ukusna, a najteže od svega je da sačekate da se stegne. U glazuru dodajte seckane orahe koji će krckati dok je jedete, a garantovano se nećete zaustaviti na jednom parčetu. 

Sastojci:
300 g piškota
250 ml mleka
Za fil:
500 ml mleka
1 jaje
4 kašike šećera
4 kašike kukuruznog skroba
100 g čokolade
100 g putera
100 ml slatke pavlake
Za preliv:
200 ml slatke pavlake
120 g čokolade
50 g seckanih oraha

Priprema:

U kalup prečnika 24 cm poređajte piškote prethodno namočene u mleko. Ređajte ih po dnu i po bočnim ivicama kalupa. Za fil u šerpicu sipajte mleko, dodajte jaje, šećer, kukuruzni skrob i sve dobro promešajte. Kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok se zgusne. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte da se skroz rastopi. Ubacite puter, još jednom dobro promešajte, a zatim dodajte slatku pavlaku i mešajte tako da dobijete ujednačenu kremu. Fil sipajte u kalup, pa odozgo poređajte još jedan red namočenih piškota. Tortu stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne. Za preliv u šerpici pomešajte zagrejanu slatku pavlaku i čokoladu, pa mešajte da dobijete kremastu smesu. Ubacite krupnije naseckane orahe i sve dobro izmešajte. Kada se torta ohladila i stegla izvadite je iz kalupa, pa ravnomerno premežite glazuru preko nje.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE