Legenda kaže da su hašure nastale tako što se nakon potopa koji je pogodio Zemlju, Nojeva barka nasukala na planinu Ararat, a zatim im je rečeno da od preostalih namirnica naprave neko jelo i tako je nastao ukusan puding od pasulja sa orašastim plodovima i suvim voćem. Običaj je da kada pravite hašure koristite paran broj namirnica, a njihov broj zavisi od recepta do recepta, a po jednoj tradiciji treba da ih bude 40. Možda vam kombinacija sastojaka deluje neobično, ali ovaj puding će vam se sigurno dopasti.
- Sastojci:
- 250 g pšenice
- 80 g pasulja
- 80 g leblebija
- 60 g pirinča
- 140 g kukuruza
- 100 g suve smokve
- 150 g suve kajsije
- 50 g suve brusnice
- 50 g suvog grožđa
- 80 g badema
- 80 g kikirikija
- 50 g oraha
- 80 g lešnika
- 50 g pistaća
- 2 jabuke
- 1 narandža
- 250 g šećera
- Za aromu:
- 2 karanfilića
- kora jedne narandže (predhodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)
- Za dekoraciju:
- cimet
- mleveni lešnici
- kokosovo brašno
- mleveni pistaći
- seckani orasi
- nar
Priprema:
Kuvajte pšenicu nekih 10 minuta. Procedite, sipajte novu vodu (2,5 l), dodajte šećer. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi nekih 40 minuta. U međuvremenu u džezvu sipajte vodu i stavite karanfilić, pa ostavite da proključa. Zatim u šerpu sa pšenicom dodajte prethodno skuvan pasulj, leblebiju i pirinač, pa kuvajte još 10-ak minuta. Nakon toga dodajte oljuštene lešnike i bademe, kao i kikiriki, a potom suvo grožđe i brusnicu. Sve dobro promešajte i kuvajte još 10-ak minuta. Sledeće dodajte kukuruz i jabuke koje ste iseckali i oljuštili, izrendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Promešajte i kuvajte 5 minuta. Posle tog vremena dodajte suve kajsije i smokve koje ste iseckali. Kuvajte još par minuta, pa sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji. Kada se malo ohladi sipajte u posude i dekorišite po želji.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE