Sombi je ime tradicionalnog pudinga od pirinča koji vodi poreklo iz Senegala. Obično se pravi od jednostavnih sastojaka poput pirinča, kokosovog mleka, šećera i maslaca. Kremastiji je od srpskog deserta sutlijaša, a da biste saznali kakvog je ukusa morate ga napravit.

Sastojci:

  • 750 ml vode
  • 400 ml kokosovog mleka iz konzerve 
  • 200 g pirinča srednjeg zrna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 6 kašika maslaca
  • 4 kašike belog šećera
  • 1 mahuna vanile
  • ½ kašičice cimeta

Priprema:

Prokuvajte pirinač u 250 ml vode pa ostavite sa strane (neka se kuva 7 minuta, ne duže). U drugoj šerpi otopite maslac i termički ga obrađujte dok ne dobije smeđu boju. U rastopljeni smeđi maslac dodajte smeđi šećer i sve zajedno mešajte drvenom kašikom dok se šećer ne rastopi od kraja.

Sklonite sa ringle i dodajte malo kokosovog mleka. Dobro promešajte, sipajte ostatak mleka, ostatak vode i cimet u prahu. Vratite šerpu na šporet i pustite da počne da ključa. Potom smanjite temperaturu, ubacite prepolovljenu mahunu vanile zajedno s ostruganim semenkama. Ubacite i do pola skuvan pirinač i kuvajte sve zajedno bez poklopca oko 15 minuta, odnosno dok pirinač ne upije većinu tečnosti. Povremeno promešajte. kada se skuva sklonite sa ringle i izvadite štapić vanile.

Sipajte u činijice i servirajte toplo, a po želji možete i da ohladite desert u frižideru. Ukrasite voćem po želji.

Izvor: Stvar ukusa