Sombi je ime tradicionalnog pudinga od pirinča koji vodi poreklo iz Senegala. Obično se pravi od jednostavnih sastojaka poput pirinča, kokosovog mleka, šećera i maslaca. Kremastiji je od srpskog deserta sutlijaša, a da biste saznali kakvog je ukusa morate ga napravit.
Sastojci:
- 750 ml vode
- 400 ml kokosovog mleka iz konzerve
- 200 g pirinča srednjeg zrna
- 100 g smeđeg šećera
- 6 kašika maslaca
- 4 kašike belog šećera
- 1 mahuna vanile
- ½ kašičice cimeta
Priprema:
Prokuvajte pirinač u 250 ml vode pa ostavite sa strane (neka se kuva 7 minuta, ne duže). U drugoj šerpi otopite maslac i termički ga obrađujte dok ne dobije smeđu boju. U rastopljeni smeđi maslac dodajte smeđi šećer i sve zajedno mešajte drvenom kašikom dok se šećer ne rastopi od kraja.
Sklonite sa ringle i dodajte malo kokosovog mleka. Dobro promešajte, sipajte ostatak mleka, ostatak vode i cimet u prahu. Vratite šerpu na šporet i pustite da počne da ključa. Potom smanjite temperaturu, ubacite prepolovljenu mahunu vanile zajedno s ostruganim semenkama. Ubacite i do pola skuvan pirinač i kuvajte sve zajedno bez poklopca oko 15 minuta, odnosno dok pirinač ne upije većinu tečnosti. Povremeno promešajte. kada se skuva sklonite sa ringle i izvadite štapić vanile.
Sipajte u činijice i servirajte toplo, a po želji možete i da ohladite desert u frižideru. Ukrasite voćem po želji.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus