Sutlijaš je starinska poslastica koja je svima omiljena, jer nas njegov ukus obično vraća u detinjstvo.
Svi koji vole sutlijaš, znaju da se sprema od vode, pirinča, mleka, šećera i cimeta koji se posipa na kraju, kako bi mu dao specifičan ukus. Međutim, malo koja domaćica zna da se tajni sastojak koji sutlijaš čini fenomenalnim dodaje zapravo tokom kuvanja.
Reč je o vanilinom šećeru, i to burbon, koji treba dodati pre nego što u šerpu i smesu sipate običan šećer.
Recept:
Pirinač operite, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga voda prekrije. Stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, pa postepeno dolijte još oko 1 dl vode.Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajući. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte i burbon šećer, običan šećer i mešajte još minut-dva na vatri.
Pre nego što sipate sutlijaš u posude, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem