Ako ste na nekom režimu ishrane ili samo vodite računa da se zdravije hranite, jaja su obavezna. Najbolje bi bilo da dan započnete sa kuvanim jajima, kajganom, omletom... Takođe, zdravije je ako se jede više belanaca, a manje žumanaca. Jaja su puna proteina. 

Jaja imaju dug rok trajanja i ne moraju odmah da se pojedu, ali desi se da stoje predugo i da se pokvare. Postoje 4 testa koja će vam pomoći da utvrdite da li su jaja spremna za jelo ili je ipak bolje da ih bacite. 

Sigurno niste znali da ljuske od jaja možete da koristite za čišćenje kuhinje. 

1. Plutajući test

Ubacite jaje u posudu sa vodom i posmatrajte da li jaje pluta. Ako vaše jaje pluta na vodi, onda je to siguran znak da je pokvareno. Sveže jaje uvek će potonuti na dno.

2. Test sa lampom

U zamračenoj prostoriji uperite lampu u jaje i posmatrajte. Kod svežeg jajeta primetićete vazduh na vrhu i okruglo žumance u sredini koje će biti svetlije boje. Ako je jaje pokvareno primetićete da je vazduh raspoređen po jajetu, a da je žumance nedefinisano i razređeno.

3. Mućkanje

Pokvareno jaje ne zove se mućak za džabe. Kada mućkate jaje ono ispušta zvuk i tako možete da proverite da li je pokvareno. 

4. Miris

Svima je poznat miris, tj smrad pokvarenog jajeta. Ako osetite sumpurast i jak smrad kada otvorite jaje, to je sguran znak da je jaje pokvareno i da ga treba baciti.

Izvor: Stvar ukusa