Ako ste na nekom režimu ishrane ili samo vodite računa da se zdravije hranite, jaja su obavezna. Najbolje bi bilo da dan započnete sa kuvanim jajima, kajganom, omletom... Takođe, zdravije je ako se jede više belanaca, a manje žumanaca. Jaja su puna proteina.
Jaja imaju dug rok trajanja i ne moraju odmah da se pojedu, ali desi se da stoje predugo i da se pokvare. Postoje 4 testa koja će vam pomoći da utvrdite da li su jaja spremna za jelo ili je ipak bolje da ih bacite.
Sigurno niste znali da ljuske od jaja možete da koristite za čišćenje kuhinje.
1. Plutajući test
Ubacite jaje u posudu sa vodom i posmatrajte da li jaje pluta. Ako vaše jaje pluta na vodi, onda je to siguran znak da je pokvareno. Sveže jaje uvek će potonuti na dno.
2. Test sa lampom
U zamračenoj prostoriji uperite lampu u jaje i posmatrajte. Kod svežeg jajeta primetićete vazduh na vrhu i okruglo žumance u sredini koje će biti svetlije boje. Ako je jaje pokvareno primetićete da je vazduh raspoređen po jajetu, a da je žumance nedefinisano i razređeno.
3. Mućkanje
Pokvareno jaje ne zove se mućak za džabe. Kada mućkate jaje ono ispušta zvuk i tako možete da proverite da li je pokvareno.
4. Miris
Svima je poznat miris, tj smrad pokvarenog jajeta. Ako osetite sumpurast i jak smrad kada otvorite jaje, to je sguran znak da je jaje pokvareno i da ga treba baciti.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus