Salata od govedine je tradicionalno rumunsko i moldavsko jelo, koje se uglavnom služi kada su praznici ili neke svečane prilike. Može da se koristi sitno seckano goveđe meso, koje možete da zamenite pilećim ili ćurećim. U ovoj verziji recepta ono što je zanimljivo je to da se salata peče u rerni, a meso je zamenjeno šunkom. 

Obično se jede za Božić i to kao prilog salata uz prženo meso ili kao predjelo. Postoje male razlike u pripremi i one se razlikuju u zavisnosti od ukusa. Dosta podseća na čuvenu rusku Olivier salatu

Sastojci:

  • 2 crna luka
  • 3 kuvana krompira
  • 3 kuvana jajeta
  • 150 g šunke
  • 150 g mocarele
  • 100 g parmezana
  • 80 g maslina

Za sos:

  • 50 g putera 
  • 50 g brašna 
  • 300 ml mleka 
  • 1 kašičica muškatnog oraščića 
  • 1 kašičica soli 
  • 1 kašičica bibera 

Priprema: 

Kuvani krompir i jaja isecite na kolutove. Na maslinovom ulju propržite crni luk isečen na kolutove. Puter istopite, pa dodajte brašno. Kada se uprži sipajte mleko. Dodajte začine i promešajte. Poređajte krompir u tepsiju, pa stavite malo sosa, zatim ispečeni crni luk, šunku iseckanu na trake, preko rendani sir i kuvana jaja. Zatim pospite rendanim parmezanom i maslinama. Pecite na 180°C oko 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa