Osvežavajući ukus caciki salate slaže se u sve, a možete je služiti kao prilog mesu, umak za tortilja čips,namaz za hleb. Neobičnog imena, predivni caciki spada u dragulje grčke kuhinje i jedno od onih jela koje je nemoguće zaboraviti. Postoje mnoge varijante cacikija, a obično se uzima ovaj recept kao osnovni.

Sastojci:

  • 1 krastavac
  • 1 šolja punomasnog grčkog jogurta
  • 1 kašika limunovog soka
  • pola kašike maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • pola kašičice morske soli
  • 1 kašika seckane mirođije

Priprema:

Krastavac oljuštite i sitno narendajte, pa ga poređajte po papirnom ubrusu i nežno pritiskajte kako bi pustio višak vode. Stavite ga u činiju, dodajte mu jogurt, potom sitno seckani beli luk, maslinovo ulje, limunov sok i seckanu mirođiju. Sve sastojke dobro izmešajte i posolite po ukusu. Ostavite u frižider da se dobro ohladi i služite rashlađeno.

Izvor: Stvar ukusa