Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVI UKUS GRČKE - TRADICIONALNI RECEPT ZA MUSAKU: Kremasta i sočna, nestaje u trenu sa tanjira 

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Musaka od plavog patlidžana sa bešamel sosom i mlevenim meso je odličan predlog za ručak.

Grčka musaka Izvor: Printscreen/YT/ The Cooking Foodie

Grčka muska je drugačija od srpske, ali je kremastija, sočnija i malo komplikovanija za pripremu. Za nju vam je potreban patlidžan, krompir, mleveno meso, bešamel sos i naravno bujon koji svemu daje poseban šmek. Kada pripremate grčku musaku trebaće vam malo više truda, ali zato ćete biti oduševljeni rezultatima. 

Donesite mediterasnki ukusu u vaš dom i vratite se u one toplije dane kada je sve mirisalo na more. Posle ovako dobrog obroka počastite se grčkim krofnama

Sastojci:

  • 3 srednje velika patlidžana
  • 3 krompira
  • 1 veliki luk
  • 2 čena belog luka
  • 700 g mlevenog mesa
  • 2 kašike paradajz pire 
  • 260 g paradajz sosa
  • 240 ml goveđeg bujona ili 120 ml crnog vina
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica timijana
  • 1l mleka
  • 120 g putera 
  • 120 g brašna 
  • 85 g parmezana
  • 1/2 kašičice muškatnog oraščića
  • 2 žumanca

Možda će vas zanimati

Priprema:

Patlidžan isecite na kolutove debljine 1 cm. Posolite i ostavite sa strane nekih pola sata. Krompir isto isecite na kolutove. Nakon pola sata patlidžan operite i osušite, pa ispržite zajedno sa krompirom. Ako vam je lakše poređajte povrće u tepsiju, prelijte ulje i kratko zapecite u rerni. Crni i beli luk iseckajte, pa prvo propržite crni, a zatim dodajte i beli. Nakon 2-3 minuta dodajte meso. Sipajte začine i dobro promešajte. Dodajte paradajz pire, paradajz sos i lovorov list. Promešajte, pa sipajte bujon ili vino. Smanjite temperaturu na minimum i dinstajte dok se ne zgusne. 
Zagrejte mleko, a u drugoj šerpi na tihoj vatri rastopite puter, pa dodajte brašno i neprestano mutite, dok se ne dobije glatka smesa. Postepeno dodajte toplo mleko uz neprestano mešanje. Kada dobijete gladak i gust sos sklonite sa vatre i dodajte prstohvat soli, crnog bibera, muškatnog oraščića, parmezan i žumanca. Dobro sjedinite. 
U meso dodajte 4-5 kašika bešamel sosa i promešajte. U tepsiju stavite krompir, a zatim i pola količine patlidžana. Sipajte meso, a preko preostali patlidžan i prelijte bešamel sosom. Sipajte malo parmezana na vrh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Ostavite da se ohladi najmanje 45 minuta pre sečenja.

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti