Grčka muska je drugačija od srpske, ali je kremastija, sočnija i malo komplikovanija za pripremu. Za nju vam je potreban patlidžan, krompir, mleveno meso, bešamel sos i naravno bujon koji svemu daje poseban šmek. Kada pripremate grčku musaku trebaće vam malo više truda, ali zato ćete biti oduševljeni rezultatima.
Donesite mediterasnki ukusu u vaš dom i vratite se u one toplije dane kada je sve mirisalo na more. Posle ovako dobrog obroka počastite se grčkim krofnama.
Sastojci:
- 3 srednje velika patlidžana
- 3 krompira
- 1 veliki luk
- 2 čena belog luka
- 700 g mlevenog mesa
- 2 kašike paradajz pire
- 260 g paradajz sosa
- 240 ml goveđeg bujona ili 120 ml crnog vina
- 1 lovorov list
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice crnog bibera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašičica timijana
- 1l mleka
- 120 g putera
- 120 g brašna
- 85 g parmezana
- 1/2 kašičice muškatnog oraščića
- 2 žumanca
Priprema:
Patlidžan isecite na kolutove debljine 1 cm. Posolite i ostavite sa strane nekih pola sata. Krompir isto isecite na kolutove. Nakon pola sata patlidžan operite i osušite, pa ispržite zajedno sa krompirom. Ako vam je lakše poređajte povrće u tepsiju, prelijte ulje i kratko zapecite u rerni. Crni i beli luk iseckajte, pa prvo propržite crni, a zatim dodajte i beli. Nakon 2-3 minuta dodajte meso. Sipajte začine i dobro promešajte. Dodajte paradajz pire, paradajz sos i lovorov list. Promešajte, pa sipajte bujon ili vino. Smanjite temperaturu na minimum i dinstajte dok se ne zgusne.
Zagrejte mleko, a u drugoj šerpi na tihoj vatri rastopite puter, pa dodajte brašno i neprestano mutite, dok se ne dobije glatka smesa. Postepeno dodajte toplo mleko uz neprestano mešanje. Kada dobijete gladak i gust sos sklonite sa vatre i dodajte prstohvat soli, crnog bibera, muškatnog oraščića, parmezan i žumanca. Dobro sjedinite.
U meso dodajte 4-5 kašika bešamel sosa i promešajte. U tepsiju stavite krompir, a zatim i pola količine patlidžana. Sipajte meso, a preko preostali patlidžan i prelijte bešamel sosom. Sipajte malo parmezana na vrh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Ostavite da se ohladi najmanje 45 minuta pre sečenja.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera
Najbolja čokoladna torta sa višnjama