Lukumades je naziv za tradicionalne grčke krofnice koje se prelivaju sirupom od meda i posipaju cimetom i orasima.
Ako želite, umesto meda možete ih preliti sa čokoladom i posuti bademima. U nastavku teksta imate oba recepta.
Sastojci:
Za testo:
- 240 g mlakog mleka
- 240 g mlake vode
- 15 g suvog kvasca
- 450 g brašna
- 2 kašike šećera
- ½ kašičice soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- ulje za prženje
Za sirup:
- 2 šolje šećera
- 1 šolja vode
- ½ limuna
- 2 šolje meda
- cimet u prahu
- sitno seckani orasi po želji
Za čokoladni preliv:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 110 g vode
- 75 g šećera u prahu
Priprema:
U veću posudu dodajte vodu i kvasac. Promešajte viljuškom i sačekajte 5 minuta dok se kvasac potpuno ne rastvori. Dodajte u istu posudu preostale sastojke za testo. Mikserom mutite na većoj brzini, oko 2 minuta, dok smesa ne postane glatka (možete i ručno pomešati žicom za testo). Prekrijte posudu folijom i ostavite da testo odstoji na toplom mestu najmanje sat vremena dok se ne podigne.
U vruće ulje stavljajte testo supenom kašikom i pržite dok krofne ne dobiju zlatno žutu boju. Svaki put pre nego što uzmete testo prethodno kašiku nakvasite vodom da se testo ne bi lepilo.
Dok se krofne prže, upotrebite rupičastu kašiku da ih okrenete, tako da su svih strana dobiju zlatnu boju. Poređajte krofne u posudu u koju ste stavili ubrus kako bi se ocedile.
Sirup sa medom: U manju posudu stavite i na blagoj vatri zajedno promešajte šećer, vodu, limun i med. Kada kuvate sirup stavite krofne u veliku činiju, prelijte ih toplim sirupom i pospite ih cimetom i orasima.
Za čokoladni preliv: Ako ste ipak više raspoloženi za čokoladu, sipajte šećer i vodu u šerpu i neprestano mešajte na laganoj temperaturi 1-2 minuta, dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte iseckanu čokoladu i nastavite sa mešanjem dok se čokolada ne otopi i smeša ne postane sjedinjena. Prelijte toplu čokoladu na krofne, pospite mlevenim orasima ili bademima i uživajte u ukusu!
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem