Lukumades je naziv za tradicionalne grčke krofnice koje se prelivaju sirupom od meda i posipaju cimetom i orasima.
Ako želite, umesto meda možete ih preliti sa čokoladom i posuti bademima. U nastavku teksta imate oba recepta.
Sastojci:
Za testo:
- 240 g mlakog mleka
- 240 g mlake vode
- 15 g suvog kvasca
- 450 g brašna
- 2 kašike šećera
- ½ kašičice soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- ulje za prženje
Za sirup:
- 2 šolje šećera
- 1 šolja vode
- ½ limuna
- 2 šolje meda
- cimet u prahu
- sitno seckani orasi po želji
Za čokoladni preliv:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 110 g vode
- 75 g šećera u prahu
Priprema:
U veću posudu dodajte vodu i kvasac. Promešajte viljuškom i sačekajte 5 minuta dok se kvasac potpuno ne rastvori. Dodajte u istu posudu preostale sastojke za testo. Mikserom mutite na većoj brzini, oko 2 minuta, dok smesa ne postane glatka (možete i ručno pomešati žicom za testo). Prekrijte posudu folijom i ostavite da testo odstoji na toplom mestu najmanje sat vremena dok se ne podigne.
U vruće ulje stavljajte testo supenom kašikom i pržite dok krofne ne dobiju zlatno žutu boju. Svaki put pre nego što uzmete testo prethodno kašiku nakvasite vodom da se testo ne bi lepilo.
Dok se krofne prže, upotrebite rupičastu kašiku da ih okrenete, tako da su svih strana dobiju zlatnu boju. Poređajte krofne u posudu u koju ste stavili ubrus kako bi se ocedile.
Sirup sa medom: U manju posudu stavite i na blagoj vatri zajedno promešajte šećer, vodu, limun i med. Kada kuvate sirup stavite krofne u veliku činiju, prelijte ih toplim sirupom i pospite ih cimetom i orasima.
Za čokoladni preliv: Ako ste ipak više raspoloženi za čokoladu, sipajte šećer i vodu u šerpu i neprestano mešajte na laganoj temperaturi 1-2 minuta, dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte iseckanu čokoladu i nastavite sa mešanjem dok se čokolada ne otopi i smeša ne postane sjedinjena. Prelijte toplu čokoladu na krofne, pospite mlevenim orasima ili bademima i uživajte u ukusu!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus