Turska zemlja je mešavina, kultura, vera, umetnosti, tradicija, istorija, nauka…. A kao specijalan "začin" u priči o celoj toj mešavini neminovno se javlja i – hrana. Turska kuhinja je bogata specijalitetima koje i mi rado jedemo i volimo poput baklava, tufahija, doner kebab, turskog čaja i kafe. Još jedan recept koji je veoma popularan je pire od patlidžana. Pročitajte u nastavku kako se pravi.
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 3 supene kašike ulja
- so
- 1 supena kašika susama
- 2 supene kašike soka od limuna
Priiprema:
Patlidžan operite, osušite i isecite po dužini na dva dela. Napravite proreze po unutrašnjosti. Začinite solju, pecite patlidžan pola sata u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kašikom uklonite unutrašnjost, dodajte limunov sok i ulje pa prebacite u blender ili ispasirajte štapnim mikserom da se dobije konzistencija pirea.
Ispecite susam na suvom tiganju. Sklonite ga kada počne da puca. Poslužite turski pire od patlidžana sa susamom i uživajte!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus