Turska zemlja je mešavina, kultura, vera, umetnosti, tradicija, istorija, nauka…. A kao specijalan "začin" u priči o celoj toj mešavini neminovno se javlja i – hrana. Turska kuhinja je bogata specijalitetima koje i mi rado jedemo i volimo poput baklava, tufahija, doner kebab, turskog čaja i kafe. Još jedan recept koji je veoma popularan je pire od patlidžana. Pročitajte u nastavku kako se pravi.

Sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 3 supene kašike ulja
  • so
  • 1 supena kašika susama
  • 2 supene kašike soka od limuna 

Priiprema:

Patlidžan operite, osušite i isecite po dužini na dva dela. Napravite proreze po unutrašnjosti. Začinite solju, pecite patlidžan pola sata u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kašikom uklonite unutrašnjost, dodajte limunov sok i ulje pa prebacite u blender ili ispasirajte štapnim mikserom da se dobije konzistencija pirea.

Ispecite susam na suvom tiganju. Sklonite ga kada počne da puca. Poslužite turski pire od patlidžana sa susamom i uživajte!