Samo OVAKO pripremljenja baklava nudi autentičan ukus Turske.

Za razliku od naše zemlje gde baklavu pripremamo kod kuće pre svega kada prosljavljamo nešto, u Turskoj se ona nudi za razne povode, uključujući i prosto za dobrodošlicu.

Istina je da bismo teško mogli da otkrijemo tajnu autentične turske baklave, zato što su sa njom upoznati samo oni pre dosta vekova ovladali njenom pripremom. Ipak imamo nešto za vas što može da otkrije zavesu pred pravom turskom baklavom.

Osnovno pravilo kod pripremanja baklave jeste da ona bude napravljena od ručno zamešenih kora, koje su toliko tanke da bukvalno možete da čitate knjigu gledajući kroz njih. Dobro bi bilo da kora bude otprilike 30-40 komada.

Za razliku od naše baklave za koju obično pravimo šećerni sirup "proizvoljno" (slikovito rečeno), šećerni sirup za tursku baklavu se uvek priprema u odnosu šećer:voda 1:1 i u njega se dodaje sveže ceđen limunov sok. Baklava treba da bude slatka, ali ne čak toliko da bude preterano teška.

Savršena turska baklava treba da bude hrskava i da ima blistavu zlatastu boju. Ona može da stoji više od 10 dana a da se ne pokvari, ali je najlepša nekoliko sati nakon što se napravi.

I još dva saveta ukoliko želite da pripremite autentičmnu tursku baklavu. Koristite samo sveži maslac za njenu pripremu, a u mlevene orahe dodajte i pistaće. Pistać je druga stvar kojom se Turci ponose i jedan od tajnih sastojaka originalne turske baklave!

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: Bonapeti