Samo OVAKO pripremljenja baklava nudi autentičan ukus Turske.
Za razliku od naše zemlje gde baklavu pripremamo kod kuće pre svega kada prosljavljamo nešto, u Turskoj se ona nudi za razne povode, uključujući i prosto za dobrodošlicu.
Istina je da bismo teško mogli da otkrijemo tajnu autentične turske baklave, zato što su sa njom upoznati samo oni pre dosta vekova ovladali njenom pripremom. Ipak imamo nešto za vas što može da otkrije zavesu pred pravom turskom baklavom.
Osnovno pravilo kod pripremanja baklave jeste da ona bude napravljena od ručno zamešenih kora, koje su toliko tanke da bukvalno možete da čitate knjigu gledajući kroz njih. Dobro bi bilo da kora bude otprilike 30-40 komada.
Za razliku od naše baklave za koju obično pravimo šećerni sirup "proizvoljno" (slikovito rečeno), šećerni sirup za tursku baklavu se uvek priprema u odnosu šećer:voda 1:1 i u njega se dodaje sveže ceđen limunov sok. Baklava treba da bude slatka, ali ne čak toliko da bude preterano teška.
Savršena turska baklava treba da bude hrskava i da ima blistavu zlatastu boju. Ona može da stoji više od 10 dana a da se ne pokvari, ali je najlepša nekoliko sati nakon što se napravi.
I još dva saveta ukoliko želite da pripremite autentičmnu tursku baklavu. Koristite samo sveži maslac za njenu pripremu, a u mlevene orahe dodajte i pistaće. Pistać je druga stvar kojom se Turci ponose i jedan od tajnih sastojaka originalne turske baklave!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus