Ako nemate mnogo vremena za pripremu večere, a želite da pojedete nešto ukusno i zdravo, onda je ovo pravi recept za vas. Predivna kombinacija patlidžana sa paradajzom i sirom. 

Plavi patlidžan ima mnogo benefita po zdravlje: poboljšava varenje, dobar je za mršavljenje, za prevenciju anemije, hrani kosti, mozak, dobro utiče na srce i dijabetes. Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B, ponajviše B1, B3, B6 i folati. No, ono što patlidžan čini visokovrednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji poseduju antioksidativna i protivupalna svojstva. Gorka jedinjenja u patlidžanu pospešuju probavu i ublažavaju grčeve želuca i creva, zbog čega je patlidžan kao hrana dobar za osobe koje pate od želudačanih i crevnih tegoba, a zbog male kalorične vrednosti, patlidžan je idealna hrana za gojazne osobe, kao i dijabetičare.

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 2-3 paradajza
  • so
  • ulje
  • kačkavalj
  • kisela pavlaka

Priprema:

Operite paradajz i patlidžan. Isecite ih na kolutove. Patlidžan posolite i ostavite 10-tak minuta. Papirnim ubrusom pokupite tečnost koju patlidžan pusti. Tepsiju nauljite (može i pleh od rerne). Poređajte patlidžana, na njega stavite paradajz, pa preko njega stavite opet kolutove patlidžan. Zatim prelijte malo ulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 20 minuta. Zatim tepsiju izvadite iz rerne i preko stavite rendani kačkavalj ili premažite sa kiselom pavlakom (možete i pola-pola). Pecite još 10-tak minuta.

Izvor: Cooking.rs